Новини

01 Вересень 17:14
Прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту сільськогосподарських рослин у господарствах області восени 2017 року
Прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту сільськогосподарських рослин у господарствах області восени 2017 року

Розвиток восени озимих культур та шкідливих організмів залежатиме від перебігу агрокліматичних умов, які останніми роками можуть значно змінюватися від жарких і посушливих до прохолодних і вологих. Відповідно, стан посівів озимини визначатиметься рівнем дотримання організаційно-господарських та агротехнічних прийомів, в першу чергу - вимог до підготовки ґрунту та вологозбереження, а також строків сівби.

В посівах кукурудзи, частково інших товстостебельних культур та на бур’янах закінчуватимуть живлення і пересуватимуться на зимівлю в нижню частину стебла гусениці кукурудзяного стеблового метелика. Личинки бавовникової совки заглиблюватимуться на залялькування в ґрунт на глибину 4-15 см і там зимуватимуть.

В цей період необхідно застосовувати заходи, що сприяють зменшенню чисельності цих шкідників - збирання кукурудзи за низького, не вище 10 см, зрізу стебел, лущення стерні, ранню глибоку зяблеву оранку.

В разі розвитку та пошкодження зазначеними шкідниками качанів кукурудзи вони можуть уражуватися фузаріозом, різноманітними пліснявими грибами, особливо за вологої і теплої осені.

Зменшення розвитку хвороб досягають проведенням збиральних робіт у стислі строки, сушінням вологого зерна та униканням його механічного травмування.

До розвитку яких шкідливих організмів слід бути готовим у серпні - йдеться у бюлетені "Прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту сільськогосподарських рослин у господарствах Вінницької області восени 2017 року".

 

Записатись
Подати скаргу