Новини

14 Серпень 17:31
Профілактика отруєнь кавунами та динями
Профілактика отруєнь кавунами та динями

Влітку дуже гостро стає питання небезпеки отруєнь кавунами та динями. Ніколи не потрібно забувати про те, що навіть куплена в правильний час всіма улюблена велика ягода може стати причиною сумних наслідків.

Часто отруєння кавунами і динями викликає велика кількість нітратів, щоб посприяти швидкому достиганню ягоди недобросовісні фермери "підгодовують" поля нітратними добривами.

Особливий ризик нітратовмісних продуктів загрожує годуючим матерям і дітям, які не досягли 1 року та людям, що страждають хронічними захворюваннями: цукровий діабет, нефролітіаз, захворювання сечостатевої системи, аденома, виразка, пієлонефрит тощо.

Про те, що кавунчик чи динька містить хімію, підкаже ненатуральний яскравий колір м'якоті, жовто-коричневі прожилки, а також дуже гладеньке відполіроване місце зрізу. У безпечного кавуна зріз такий, ніби його посипали дрібними крупинками.

Якщо ви вирішили купити кавун чи диню і попросили продавця надрізати плід, то потрапляєте в зону ризику. Згадайте, де ростуть баштанні культури і як їх транспортують? Хіба можна це назвати санітарними умовами? Додайте до цього "чисті" руки працівника стихійного ринку, вантажника. А ви бачили ніж, яким був зроблений надріз? Загалом, фактори, які вказують на ризик такої покупки можна перераховувати без кінця-краю.

Симптоми отруєння баштанними: раптова стомлюваність, напади мігрені, блювота, діарея - все це може проявлятися вже через 2-3 години після того, як ви з'їли неякісний кавун. Також інтоксикація може супроводжуватися лихоманкою, ломотою в суглобах і судомами.

Перша допомога при проявах ознак отруєння:

  • слід терміново викликати швидку допомогу, і в жодному разі не лікуватися самостійно; 
  • єдине, що ви можете зробити до того, як приїде швидка - прийняти кілька таблеток активованого вугілля;
  • якщо отруєння легкого ступеня і викликати швидку ви не маєте наміру - зверніться до дільничного педіатра або терапевта, терапію необхідно проводити обов'язково, щоб уникнути будь-яких ускладнень.

Головне Управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області попереджає:

  1. Ніколи не беріть баштанні у тих наметах, які розташовуються уздовж автотрас, біля бензоколонок, на стихійних ринках. Кавун має властивість швидко вбирати в себе свинець, який міститься у вихлопних газах, від дороги до намету з кавунами має бути не менше 10-20 метрів.
  2. Не купуйте баштанні у продавців, які складають ягоди купою на змелі, це елементарне недотримання санітарно-епідеміологічних норм.
  3. В жодному разі не купуйте вже нарізані кавуни та дині, адже патогенні мікроорганізми забруднюють розрізаний продукт зсередини і сприяють виникненню харчових отруєнь.
  4. Купуйте кавуни та дині тільки на об’єктах організованої торгівлі, за наявності документів, які засвідчують якість та безпеку.
  5. Перед споживанням ягоду слід ретельно вимити.

 

Дотримуючись усіх вищезазначених правил - саме час провести кавунове очищення організму! Будьте здорові!

 

Записатись
Подати скаргу