Влітку дуже гостро стає питання про профілактику отруєнь кавунами та динями. Ніколи не потрібно забувати про те, що навіть куплена в правильний час всіма улюблена велика ягода може стати причиною сумних наслідків.
Баштанні можуть викликати сильне отруєння. В основному, отруєння кавунами і динями дуже часто залежить від кількості нітратів, які стають невід'ємним компонентом улюбленої ягоди. Щоб посприяти швидкому зростанню і достиганню кавунів, недобросовісні фермери "підгодовують" поля нітратними добривами.
Про те, що кавунчик чи динька містить хімію, підкаже його неприродній яскравий колір м'якоті і жовто-коричневі прожилки, а також - дуже гладке місце зрізу. У безпечного кавуна зріз схожий на те, що його посипали дрібними крупинками.
Однак, отруєння може статися і з Вашої вини також. Якщо Ви вирішили купити кавун чи диню і попросили продавця надрізати плід, то потрапляєте в зону ризику. Згадайте, де ростуь баштанні культури, подумайте про те, як їх транспортують. Хіба можна це назвати санітарними умовами? Додайте до цього всього "чисті" руки працівника стихійного ринку, вантажника. А ви бачили ніж, яким був зроблений надріз?
Про те, яку інфекцію можна "зловити" з набутою ягодою можна навіть і не розповідати, від кишкової палички до дизентерії.
Якщо трапилося так, що Ви відчуваєте раптову стомлюваність, напади мігрені, є блювота та діарея - Ви отруїлися. Все це може проявлятися вже через 2-3 години після того, як Ви з'їли неякісний кавун. Також, інтоксикація може супроводжуватися лихоманкою, ломотою в суглобах і судомами.
Особливий ризик нітратовмісних продуктів загрожує годуючим матерям і дітям, які не досягли 1 року.
Крім усього перерахованого вище, отруєння кавунами і динями може бути дуже небезпечно для тих людей, які страждають хронічними захворюваннями. До таких хвороб можна віднести: цукровий діабет, нефролітіаз, захворювання сечостатевої системи, аденому, виразки, пієлонефрит тощо.
Перша допомога при проявах ознак отруєння:
- слід терміново викликати швидку допомогу;
- єдине, що Ви можете зробити до того, як приїде "швидка" - випити 2 склянки слабкого розчину марганцівки та прийняти кілька таблеток активованого вугілля;
- лікування повинен призначити тільки лікар;
- якщо отруєння легкого ступеня - зверніться до дільничного педіатра або терапевта, терапія проводиться обов'язково, щоб уникнути будь-яких ускладнень.
Щоб не потрапити з отруєнням до лікарні, не підірвати собі і своїй дитині здоров'я, Ви повинні знати, де ні за яких обставин не можна купувати баштанні культури:
- Ніколи не беріть баштанні у тих наметах, які розташовуються уздовж автотрас, у бензоколонок, на стихійних ринках. Кавун має властивість швидко вбирати в себе свинець, який міститься у вихлопних газах. Запам'ятайте: від траси до намету з кавунами повинно бути не менше 10-20 метрів.
- Не купуйте у продавців, у котрих ягоди складені купами просто на землі. По-перше, це елементарне не дотримання санітарно-епідеміологічних норм, по-друге, знову ж таки, невідомо що до цього лежало або стояло на тій ділянці землі, де зараз навалено кавуни.
- В жодному разі не купуйте вже нарізані кавуни та дині, адже патогенні мікроорганізми забруднюють розрізаний продукт зсередини, розвиваються там і сприяють виникненню харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань.
- Купуйте баштанні тільки на об’єктах організованої торгівлі, при наявності документів, які засвідчують якість та безпеку продукції.
- Перш ніж подати кавун на стіл, його слід ретельно вимити.
- Відмовтеся від вживання кавунів та динь при діареї або кольках.
- З великою обережністю слід поставитися до баштанних літнім людям і маленьким дітям, бажано до трьох років.
А якщо Ви засвоїли всі правила вибору якісних кавунів без нітратів, то саме час провести кавунове очищення організму!