Новини

06 Листопад 11:56
Профілактика грипу та ГРВІ: як вберегтись від підступного захворювання?
Профілактика грипу та ГРВІ: як вберегтись від підступного захворювання?

Ріст захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції, до яких відноситься і грип, розпочався з 41 тижня 2019 року. За показниками останнього, 43 тижня (21.10-27.10), інтенсивність захворюваності зросла до середнього рівня та склала 873,6 випадки на 100 тис. населення.

Всього протягом тижня за медичною допомогою звернулося 3248 осіб, 55 з яких були госпіталізовані, тоді як на початку сезону, протягом 40 тижня, захворіло 1469 осіб, з яких 25 (переважно діти) потребували госпіталізації.

Минулий рік характеризувався низьким рівнем захворюваності з єдиним піком незначної інтенсивності на 51 тижні. Інтенсивна поширеність збудника грипу спостерігалась з 43 по 51 тиждень 2018 року та з 9 по 14 тиждень 2019 року, але перевищення порогового рівня (чи навіть наближення до нього) не фіксувалося.

На жаль, до двох основних із 4-х прогнозованих штамів, що, ймовірно, циркулюватимуть на території України (тип А Brisbane (H1N1) та Kansas (H3N2)) у людей імунітету немає, оскільки вони по своїй антигенній та генетичній структурі значно відрізняються від своїх попередників. При цьому вірус H1N1 найбільш небезпечний для молодих людей працездатного віку, а H3N2 – для людей похилого віку та пацієнтів будь-якого віку з хронічними захворюваннями.

Найчастішим ускладненням у всіх групах ризику є пневмонія з високою ймовірністю летального закінчення. При цьому, для Brisbane більш характерна швидкоплинна форма вірусної пневмонії, а для Kansas – вторинна бактеріальна пневмонія. Крім того, грип може вдарити по будь-якому "слабкому місцю" організму – нирках, серцю, бронхах, суглобах і т.д.

Вірус грипу міститься на слизових оболонках порожнини рота і носа хворого, тому він дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. У зоні ризику перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого. А також грипом можна заразитися через предмети, якими користується хворий чи до яких він доторкається руками.

Запобігти зараженню або максимально полегшити перебіг захворювання можна лише за допомогою вакцинації, яка для жителів міста Вінниці є досить доступною. Завдяки міській програмі "Стоп грип", забезпечення вакциною населення міста проводиться за пільговими, з 50% знижкою, рецептами; а дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей з інвалідністю – зі 100% відшкодуванням. Вакцинація рекомендована усім дорослим та дітям старше 6 місяців, які не мають протипоказів. Для встановлення останніх, перед щепленням обов’язково проводиться огляд лікарем.

Якщо захворювання не вдалось попередити, то при появі перших симптомів грипу (загальна слабкість, головний біль, ломота та біль у м’язах, підвищення температури тіла), хворого слід ізолювати, обмежити близькі контакти з ним та викликати лікаря.

Вінницьке міське управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області радить не гаяти часу, а відвідати сімейного лікаря та, за відсутності протипоказів, щепитися від цієї підступної хвороби!

 

Записатись
Подати скаргу