Новини

28 Серпень 20:38
Посівна кампанія під урожай 2019 року
Посівна кампанія під урожай 2019 року

Наближається осіння пора – час сіяти озимі зернові колосові культури під урожай 2019 року. У кожного господаря постає питання чим сіяти, адже що посієш те й пожнеш. Звичайно, на ринку присутній широкий вибір насіння, як вітчизняної так і зарубіжної селекції. Вибирати доводиться і серед офіційно сертифікованого державою насіння та так званого «сірого» насіння, тобто вирощеного поза державним контролем та наглядом, без проходження відповідної процедури його сертифікації, як це передбачено Постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2017 року № 97 «Про затвердження Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал».

Видача сертифікатів, що засвідчують сортові та посівні якості насіння, здійснюється Міністерством аграрної політики та продовольства України та органами з оцінки відповідності, що належать до сфери його управління (далі - орган із сертифікації). У Вінницькій області сертифікацію здійснює Вінницька філія Державного підприємства «Центр сертифікації сільськогосподарської продукції» - офіційний орган з оцінки відповідності, внесений до відповідного Державного реєстру.

Сертифікації підлягає насіння і садивний матеріал сортів, занесених до Державного реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні на 2018 рік. Звичайно, «сіре» насіння має дещо нижчу ціну, але немає відповідних державних та супровідних документів, передбачених Державним стандартом України ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначання якості».

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертає увагу керівників сільськогосподарських підприємств області на необхідність придбання насіння виключно в суб’єктів насінництва, занесених до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва на 2018 рік. При купівлі насіння в компаній-посередників потрібно звертати увагу на пакування та тарування, які повинні бути здійснені відповідно до Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10 липня 2017 року № 348 «Про затвердження Порядку маркування та пакування партій насіння і форми етикетки». Обов'язково перевіряйте наявність сертифікатів, що засвідчують сортові та посівні якості насіння та внесені до Державного реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал.

Пам'ятайте, частиною 10 статті 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» використання для сівби/посадки насіння та/або садивного матеріалу, що не має відповідного сертифіката ЗАБОРОНЕНО.

Перевіряйте посівні якості придбаного насіння. Державна установа «Вінницька обласна фітосанітарна лабораторія» атестована (свідоцтво від 06 липня 2018 року № 26) на право визначення посівних якостей насіння і запрошує до співпраці.

 

Записатись
Подати скаргу