Новини

19 Серпень 09:32
Поради батькам при купівлі шкільної форми
Поради батькам при купівлі шкільної форми

До нового навчального року залишилося кілька тижнів, і батьки вже щосили збирають дітей до школи. Однак закуповуватися потрібно не тільки шкільним приладдям, але й формою.

А тут є свої нюанси, адже треба не тільки перевірити склад тканини, а й простежити за модними тенденціями.

Як же купити форму, яка була б була якісною, а головне – зручною та комфортною для дитини?

Перш за все при купівлі шкільного одягу батькам необхідно звернути увагу на маркування одягу, яке міститься на ярлику. А він повинен кріпитися до кожного швейного виробу. Саме ярлик інформує  про якісні та інші характеристики товару та містить реквізити підприємства-виробника. На ньому подана інформація про волокнистий склад матеріалу, з якого виготовлений одяг. Пам’ятайте, на виробі є додатковий ярлик у вигляді стрічки, який вшитий у шов виробу. Там нанесені символи по догляду за виробом. Таке маркування є гарантія того, що перед вами товар, виконаний добросовісним виробником. Не варто купувати шкільний одяг, якщо маркувальний ярлик закріплений булавкою або просто відсутній.

Шкільна форма повинна бути не тільки гарною, модною, комфортною, але також безпечною та відповідати вимогам до одягу дітей та підлітків. Тому, крім фасону і кольору, необхідно звертати увагу на якість форми. Вона повинна, як мінімум, наполовину складатися з натуральних матеріалів – вовни, бавовни, віскози. Для осені і весни краще підійде бавовна та льон, а для зими – шерсть і кашемір. Підкладка теж повинна бути зроблена з натуральної тканини. Незамінні при виготовлення дитячого одягу такі тканини, як бумазея, х/б і фланель. У вовняні тканини можна додавати до 50 відсотків хімічних волокон, і до 30 відсотків нитрона або віскози. Головні вимоги до шкільної форми: низький індекс токсичності і гігроскопічність, тобто одяг зобов’язаний вбирати вологу. Чим менше в тканини синтетики, тим краще вентиляція.

Отже, головні невідповідності, що виявляються в шкільній формі – це перевищення допустимої кількості хімічних волокон та слабка стійкість забарвленості до води та сухого тертя. Яку ж небезпеку вони несуть? Перевищення вмісту хімічних волокон небезпечне в першу чергу тим, що одяг втрачає гігієнічні властивості. Тобто діти втрачають комфортність при носінні та безпечність для здоров’я дитини. Одяг, що виготовлений із матеріалу зі значним вмістом хімічних волокон, може визвати дискомфорт та алергію. Школяр же у ньому має проводити 6-8 годин на день.

Ще один важливий недолік – часто при виготовленні дешевих тканин використовуються неякісні барвники. Тобто фарба може легко переходить з одягу на шкіру дитини, а це – може викликати алергію. При пранні такий виріб швидко втрачає товарний вигляд, тобто линяє.

Отже, головна порада для батьків при виборі шкільної форми – не купуйте синтетику! Вибирайте шкільний одяг від вітчизняних виробників, про що інформує товарний ярлик на виробі.

Гігієнічні рекомендації щодо вибору портфеля або рюкзака для школярів

 

Записатись
Подати скаргу