Новини

26 Серпень 23:54
Пора до школи!
Пора до школи!

Незабаром пролунає перший дзвоник 2018-2019 навчального року і наші школярики підуть в освітній простір Нової української школи.

Це школа, до якої приємно ходити дітям. Тут прислухаються до їхньої думки, вчать критично мислити, не боятись висловлювати власну думку та бути відповідальними громадянами.

Звичайно ж, до школи ніяк без портфеля або ранця – тут вже кому що подобається. Спинка ранцю повинна бути твердою, в ідеалі – ортопедичною. Її ширина не має перевищувати ширину плечей дитини. Лямки повинні бути широкими, щоб не врізатися в плечі. Всередині повинно бути декілька відділень. Основне – для книг та зошитів, меншого розміру – для ручок, олівців, фломастерів тощо. 

Матеріал, який використовується для виготовлення верху портфелів, рюкзаків, ранців, повинен бути легким, міцним, з водовідштовхувальним просоченням або покриттям, морозостійкий, зручний для чищення, яскравого кольору, мати деталі та фурнітуру зі світловідбивними елементами для безпеки дитини, особливо зимової пори, коли рано сутеніє. Портфелі або рюкзаки можуть бути виготовленими без підкладки або з нею. В останньому випадку підкладка повинна бути з матеріалу, який легко миється. Рекомендована вага портфеля, ранця – 500-700 г. Бажано, щоб вага порожнього портфеля не перевищувала 1 кілограм.

При купівлі шкільних портфелів та рюкзаків необхідно запитувати у продавців висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на зазначену продукцію, в якому визначається сфера застосування та призначення виробу. Однозначно – не потрібно купувати для підручників та зошитів сумку на одне плече. Бо навіть коли дитина користується такою сумкою всього один рік, порушення постави їй забезпечено.

Крім того, необхідно пам’ятати, що існують нормативні вимоги щодо загальної ваги підручників із розрахунку на один навчальний день у комплекті з шкільним приладдям, без ваги ранця або портфеля. Вага не повинна перевищувати допустимих гігієнічних норм перенесення учнями на відстань до 3 км і складає:

  • І-ІІ класи – 1,5 ... 2,0 кг;
  • ІІІ-ІV класи – 2,0 ... 2,3 кг;
  • V-VІ класи – 2,3 ... 3,0 кг;
  • VІІ-VІІІ класи – 3,0 ... 3,5 кг;
  • ІХ-ХІ (ХІІ) класи – 3,5 ... 4,5 кг.

Отже, дотримуючись вищевикладених рекомендацій щодо загальної ваги портфеля (рюкзака, ранця) з підручниками та шкільним приладдям, ми забезпечуємо нашим дітям здоровий хребет та струнку поставу.

 

Записатись
Подати скаргу