Новини

18 Жовтня 16:44
Оновлення інформації щодо спалаху гострої кишкової інфекції в с. Гарячківка Крижопільського району
Оновлення інформації щодо спалаху гострої кишкової інфекції в с. Гарячківка Крижопільського району

Після святкування весілля 14-15 жовтня 2017 року в с. Гарячківка Крижопільського району частина гостей відчула погіршення у стані здоров'я. Станом на 18 жовтня з проявами гострої кишкової інфекції в інфекційне відділення Крижопільської окружної лікарні інтенсивного лікування госпіталізовано 34 особи, серед яких 9 дітей віком до 18-ти років. Стан хворих середнього ступеню важкості.

При госпіталізації хворі скаржилися на підвищення температури тіла до 38-39⁰, загальну слабкість, блювоту та рідкий стілець. Усім захворілим встановлено попередній діагноз: "Гострий гастроентероколіт середнього ступеню важкості. Сальмонельоз?". При зборі епіданамнезу хворі вказували на вживання салатів з майонезом, оселедців, холодцю та тортів. Від захворілих осіб відібрано матеріал для лабораторного дослідження, матеріал знаходиться у роботі. Хворі отримують відповідне лікування.

Епідрозслідування групового випадку захворювання та організацію комплексу протиепідемічних заходів по локалізації осередку проводили спеціалісти Головного Управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області спільно з фахівцями ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України". Медичними працівниками КУ "Крижопільський районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги" проведені подвірні обходи осіб, які були присутні на святкуванні. Для лабораторного дослідження відібрано 19 проб харчових продуктів, 2 проби води питної централізованого водопостачання та 1 проба води з криниці, 40 змивів з кухонного обладнання та посуду. Обстежено на бацилоносійство 15 контактних осіб та 12 людей, які були задіяні до приготування, нарізки та видачі страв.

Лабораторні дослідження тривають, матеріал в роботі.

У вогнищі проведено заключну дезінфекцію.

У зв’язку з реєстрацією факту групового захворювання, за ініціативи Держпродспоживслужби, 17 жовтня 2017 року проведено засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій при Крижопільській райдержадміністрації. Рішенням комісії призупинено навчальний процес в ЗОШ с. Гарячківка до отримання результатів лабораторного дослідження (у т.ч. обстеження працівників харчоблоку).

Інформація про спалах гострої кишкової інфекції направлена в Департамент освіти і науки Вінницької обласної державної адміністрації для вжиття додаткових заходів адміністративного впливу щодо заборони використання шкільних приміщень для проведення подібних заходів та інформування міських і районних відділів освіти. Матеріали щодо масового захворювання людей направлені в прокуратуру Вінницької області.

Про подальший перебіг ситуації та результати лабораторних досліджень буде проінформовано додатково.

 

 

Записатись
Подати скаргу