Новини

02 Серпень 17:54
Обережно - павутинний кліщ!
Обережно - павутинний кліщ!

Погодні умови з низькою відносною вологістю повітря та високими температурами, які склалися протягом вегетаційного періоду 2017 року, сприяють розмноженню сисних шкідників на посівах сої. Проведеними обстеженнями виявляється заселення та пошкодження 5% рослин павутинним кліщем з чисельністю 2-4 екз./листок, а також тютюновим трипсом (заселено до 4% рослин за чисельності 2-3 екз. на рослину).

Павутинний кліщ на посівах сої розвивається від фази бутонізації до дозрівання бобів. Фітофаг живиться соком рослин, проколюючи шкірку листків з нижнього боку, де й живе під тоненькою павутинкою. Пошкоджені листки висихають, відмирають, рослини відстають у рості й передчасно можуть закінчувати вегетацію. Це може значно знизити врожай, особливо на фізіологічно ослаблених посухою посівах, навіть якщо чисельність фітофагів не перевищує ЕПШ.

Господарствам області необхідно провести обстеження посівів сої та за встановлення перевищення ЕПШ (для павутинного кліща у фазу формування - налив бобів - 10 екз. на трійчастий листок, для тютюнового трипсу - 10-15 екз./рослину) провести заходи захисту дозволеними до використання інсекто-акарицидами: Актеллік 500 ЕС, КЕ, 1,2-2,0 л/га; Енвідор 240 SC, КС, 0,4-0,5 л/га; Золон 35, к.е., 2,5 л/га; Ортус, КС, 0,7-0,9 л/га; Омайт 57%, ЕВ, 1,0-1,2+Сільвет, 62,5мл; Цезар, к.е., 0,2 л/га, суворо дотримуючись регламентів застосування препаратів, вимог санітарної безпеки, охорони праці та навколишнього середовища. 

Необхідно забезпечити уникнення ураження пестицидами прилеглих територій та бджіл. Час та місце проведення обробітків не менш, як за дві доби, повідомляється Головам сільських (селищних) рад та пасічникам.

 

Записатись
Подати скаргу