Новини

29 Серпень 15:02
Обережно: лептоспіроз - небезпечне захворювання!
Обережно: лептоспіроз - небезпечне захворювання!

Головний біль, підвищена температура, сильні болі в м′язах. Звичайний грип? Проте за кілька днів шкіра людини жовтіє, відмовляють ноги.

З подібними симптомами в 2019 році госпіталізували десятки українців. За 6 місяців поточного року в Україні зареєстровано 51 випадок особливо небезпечного інфекційного захворювання - лептоспіроз, за аналогічний період 2018 року - 61 випадок спалахів хвороби у людей.

Лептоспіроз - це гостре інфекційне захворювання, яке вражає і людей, і тварин та протікає з проявами лихоманки, загальної інтоксикації, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, геморагічним синдромом тощо. Різноманітність клінічних проявів хвороби ускладнює її своєчасну діагностику, що призводить до пізньої госпіталізації хворого та погіршення прогнозу. Хвороба викликається у людей мікроскопічним збудником, що відноситься до спірохет (лептоспір).

Джерелом і переносником лептоспір є тварини. 

Найбільшу загрозу зараження лептоспірами несуть гризуни, насамперед ті, що живуть біля водойм із стоячею водою – озера, болота, річки з тихою течією. Збудник захворювання довгий час виділяється з сечею в навколишнє середовище, в результаті чого забруднюється трава і вода. Це сприяє ланцюговій реакції. Також випадки зараження лептоспірозом пов'язані з купанням, риболовлею, вживанням забрудненої води.

До групи ризику щодо захворювання на лептоспіроз належать тваринники, меліоратори, працівники м’ясокомбінатів, робітники очисних споруд та каналізації, мисливці, рибалки, шахтарі.

Хвора людина не становить небезпеки для оточення, захворювання передається лише від заражених тварин або через контамінацію навколишніх предметів. Лептоспіри проникають в організм людини через слизові оболонки травного тракту, а також кон’юнктиву і пошкоджену шкіру, з кров’ю розносяться по всьому організму.

Інкубаційний період триває від 1 до 20 діб, частіше – 7-14.

Для попередження ризику розвитку захворювання на лептоспіроз необхідно дотримуватись наступних профілактичних заходів:

  • купатись слід у спеціально відведених місцях, заражаються лептоспірозом найчастіше у закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних;
  • рекомендуємо відмовитись від прогулянок у заболочених місцях босоніж;
  • обов’язково дотримуйтесь відповідних правил особистої гігієни при виконанні польових робіт, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою – одягайте гумові чоботи, рукавички тощо;
  • заборонено вживання м’яса і молока хворих на лептоспіроз тварин, а також сирої води із відкритих водоймищ.

Вінницьке міське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій  області наголошує, якщо зараженню запобігти не вдалось та з’явилися клінічні ознаки хвороби (слабкість, підвищення температури тіла, біль у литкових м’язах, жовтяниця шкіри та склер, крововиливи в сітківку ока тощо), при найменшій підозрі необхідно у той же час негайно звернутись за кваліфікованою медичною допомогою.

Тільки вчасно розпочате лікування може зберегти життя!

Записатись
Подати скаргу