Новини

07 Травень 10:13
Обережно: кліщі атакують!
Обережно: кліщі атакують!

Останнім часом значно ускладнилася епідемічна ситуація з хвороби Лайма. 

З 2004 року у м. Вінниця щорічно реєструються випадки захворювання людей на іксодовий кліщовий бореліоз. Якщо у 2016 році у м. Вінниця був зареєстрований 121 випадок зазначеного захворювання, то у 2017 році - 168 випадків.

168 осіб постраждали від укусів кліщів в минулому році, з них 37 дітей. Серологічні обстеження пройшли 123 (73%) особи. У 45 осіб діагноз іксодового кліщового бореліозу встановлено на основі клініки та факту укусу комахи чи присмоктування кліща.

За даними ДУ "Вінницькій обласний лабораторний центр МОЗ України" в ході епідеміологічного розслідування вказаних випадків захворювання встановлено, що 99 постраждалих (59%) були уражені кліщами в лісопаркових зонах, на територіях пляжів та кладовищ м. Вінниця: пляж Вишенського озера (1 випадок), пляж "Спартак" (2 випадки), лісопаркова зона міста (15 випадків), парк ВОПНЛ ім. Ющенка (3 випадки), ЦПКіВ ім. Горького (5 випадків), береги р. Південний Буг (15 випадків), парк на території ВОКЕД (1 випадок), парк Дружби народів, кладовище по вул. І. Богуна, територія ЗОШ №15 (1 випадок), територія МКЛ №1 (1 випадок), мікрорайон Сабарів (4 випадки), район Старе місто (1 випадок), територія "Вінницятрансприлад" (1 випадок), територія Палацу школярів (1 випадок), ботанічний сад (1 випадок).

Ще 30 випадків (17,9%) уражень на прибудинкових, садибного типу забудовах та прилеглих до них територіях, дачних масивах в межах міста. Прибудинкові території вул. Маяковського, Корольова, Б. Ступки, Грибоєдова, Б. Ретвича, Пирогова, Юності, Лукяновського, Д. Галицького, П. Майбороди, Є. Гуцала, Пушкіна, Понєдєліна, Довженка, О. Береста, Привокзальна, Саніславського, Космонавтів, Свердлова, Соборна, 600-річчя, Каховського, Зодчих, Бучми, Заболотного, Замостянська, Некрасова, пров. Грушовий, пров. Київський, дача по Барському шосе.

39 випадків припадає на інфікування за межами міста (23,2%): Вінницький, Жмеринський, Тиврівський, Козятинський, Літинський, Немирівський, Іллінецький, Крижопільський, Бершадський, Барський, Калинівський, Гайсинський, Липовецький райони, м. Київ, м. Умань, Волинська та Миколаївська області.

Суттєве зростання захворюваності на кліщовий бореліоз (хворобу Лайма) припадає на червень-липень та серпень-вересень.

З метою попередження інфікування слід запобігати покусу кліщами, які є переносниками захворювання.

Кліщі підстерігають "донора" на кущах, високій траві. Вони відчувають запах людини або тварини за 10-15 м., тому уздовж стежин і місць випасу худоби їх завжди більше, ніж в глибині лісу, а в затінку більше, ніж на сонці. Вони віддають перевагу змішаним лісам, особливо люблять березові та липові гаї.

Кліщ присмоктується не відразу, він досить довго лазить по людині, причому тільки знизу доверху.

Засоби особистого захисту від кліщів прості та доступні кожній людині, яка дбає про своє здоров'я. При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі (парки, сквери, діброви, гаї, ліси, галявини) рекомендується одягатися в світлий однотонний та щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб легше було помітити кліщів. Голову слід покривати головним убором.

Через кожні 2 години під час прогулянок необхідно проводити само- та взаємоогляди.

Кліщ присмоктується лише в певних місцях – шукає тонку ніжні шкіру (за вухом, під грудьми, на шиї, в пахових ділянках). Якщо людина одягнута належним чином, то до шкіри кліщ не добереться.

Для відлякування кліщів можна використовувати репеленти, які реалізовуються в аптечних мережах.

Коли прийдете додому, уважно огляньте не тільки себе і своїх рідних, але й одяг, квіти, гриби, які Ви принесли; кота або пса, що Вас супроводжували. Вдома слід відразу змінити одяг та білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна цей одяг залишати біля ліжка чи спати в ньому.

Поява червоної плями після присмоктування кліща є прямим показом для звернення до лікаря і лікування хвороби Лайма.

Пам'ятайте, що видалити кліща найкраще зможе фахівець лікувального закладу – лікар-хірург. При відсутності такої можливості видалення провести самостійно. Після видалення місце присмоктування необхідно протерти спиртом або розчином йоду і обов'язково пройти медичне обстеження.     

Обстеження проводять лабораторії "Сінево", "Салютем", "Ін вітро" та "Альтамедика". 

 

 

Записатись
Подати скаргу