Новини

06 Серпень 17:03
Обережно - до нас «приїхав» лістеріоз
Обережно - до нас «приїхав» лістеріоз

За повідомленнями засобів масової інформації, українцям може загрожувати спалах небезпечної інфекції – лістеріозу.

Лістерії можуть призвести до смертельних захворювань, вони особливо небезпечні для дітей, вагітних жінок та літніх людей зі слабким імунітетом. Відзначається, що в Україні вже одна людина захворіла на лістеріоз. 

Лістеріоз – зоонозна хвороба тварин і людини, що характеризується ураженням центральної нервової системи, септичними явищами або протікає у формі безсимптомного носійства.
Первинним природнім резервуаром лістерій є ґрунт, з якого вони можуть потрапляти на рослини та у воду. Джерелом зараження сільськогосподарських тварин є корми, зокрема, силос, де лістерії здатні розмножуватися.

У зовнішньому середовищі стійкі, легко переносять заморожування, розмножуються в ґрунті і воді, на рослинах і в продуктах тваринного походження при температурі від 4-6°С, гинуть при температурі 100°С через 5-10 хвилин.

Людина зазвичай заражається при вживанні в їжу інфікованих продуктів тваринного походження, при вживанні зараженої води, свіжих овочів.

Найчастіше лістеріоз протікає в ангінозно-септичній формі. При цьому основними проявами є симптоми ангіни, зазвичай катаральної або фолікулярної, у деяких випадках лістеріозна ангіна може прогресувати в сепсис. Нервова форма лістеріозу протікає у вигляді менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку.

Експерти підозрюють, що бактерія потрапила в нашу країну з Європи, там через неї померли десять осіб. За наявними даними спалах хвороби виник через заморожену кукурудзу, яку на ринки ЄС завозили з Угорщини. Зараз її активно вилучають з продажу і в Україні.

Протиепідемічні та профілактичні заходи передбачають роздільне зберігання сирих і готових до вживання продуктів, обов’язкову термічну обробку м’ясних і молочних страв. Вагітним з метою індивідуальної профілактики, рекомендується відмовитися від продуктів тваринного походження, що не пройшли належну кулінарну обробку (тривале готування при високих температурних режимах).

Тож дотримання елементарних правил гігієни та технології приготування їжі є запорукою збереження здоров’я і навіть життя.

 

Записатись
Подати скаргу