Новини

18 Липень 14:51
Обережно - ботулізм не спить!
Обережно - ботулізм не спить!

В Україні від початку року 65 людей захворіло на ботулізм, 5 з них померло.

Міністерство охорони здоров'я України на початку травня 2018 року затвердило наказ про закупівлю за кошти державного бюджету-2018 специфічних сироваток та імуноглобулінів, відсутніх у країні з 2014 року, зокрема й проти ботулізму. Препарати будуть закуплені через міжнародні організації, що дасть змогу завозити їх в Україну без попереднього подання заявки на реєстрацію.

Сироватки від ботулізму 25 червня були поставлені за Програмою розвитку ООН (ПРООН, UNDP) як гуманітарна допомога в кількості 12 доз.

На території Вінницької області, за повідомленням фахівців Державної установи "Вінницькій обласний лабораторний центр МОЗ України", є тенденція до зростання захворюваності на ботулізм. Лише за 2015-2017 роки захворіло 25 осіб, з них 2 дітей віком до 14 років.

Впродовж 6 місяців 2018 року на території області вже зареєстровано 4 випадки небезпечної недуги (м. Вінниця, Барський, Піщанський і Тиврівський райони). 

За клінічним перебігом переважають ураження середнього ступеню важкості, але в останні два роки зросла питома вага захворілих з важким перебігом з 14,2% до 25,0%.

Починаючи з 2015 року специфічна допомога, введення сироватки (анатоксину), надана  лише 12 хворим, що становить 48,0% усіх постраждалих.  

Більшість захворювань зареєстровано при вживанні продуктів, виготовлених в побуті. Найчастіше причиною захворювання були м’ясні консерви домашнього виготовлення – 11 випадків (44%).

Мали місце захворювання після вживання овочевих консервів домашнього виготовлення - 4 випадки, в'яленої риби домашнього приготування – 4 випадки, м'ясна кулінарія – 2 випадки.

В 2017 році було зареєстровано випадки захворювань внаслідок споживання харчових продуктів промислового виготовлення:

  • Липовецький район - дві особи постраждало внаслідок вживання в'яленої риби "Карась";
  • м. Вінниця - одна особа постраждала внаслідок вживання рибних консервів "Кілька".

При розслідуванні зазначених випадків захворювань встановлено, що на продукцію придбану в продовольчих магазинах була відсутня документація, яка б свідчила про їх якість та безпечність.

Що ж таке ботулізм і як від нього вберегтись?

Ботулізм – це харчове отруєння зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування: м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Також, ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо).

Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. При найменшій підозрі на ботулізм, негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м'ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я Ваших близьких!

 

Записатись
Подати скаргу