Новини

17 Жовтня 15:05
Новий епідемічний сезон грипу та ГРІ відкрито
Новий епідемічний сезон грипу та ГРІ відкрито

Традиційно, з приходом осені в Україні зростає і кількість хворих на різні респіраторні захворювання.

У побуті часто будь-яку застуду називають грипом, що є вкрай невірно, оскільки схожі симптоми можуть бути викликані багатьма іншими вірусами, серед яких, наприклад, лише аденовірусів нараховується понад 200 різновидів.

Грип – це одна із найбільш важких вірусних респіраторних інфекцій, яка викликається власне вірусом грипу.

За прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, в Україні під час епідемічного сезону 2018-2019 років циркулюватимуть три штами вірусу грипу: 2 штами типу А (Мічиган та Сингапур) і один штам вірусу типу В (Колорадо).
 
За даними Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського НАМН України, переважати буде А-Сингапур – Н3N2 подібний вірус, що є найбільш небезпечним для людей похилого віку (65 років та старше), оскільки саме у них, особливо при наявності хронічних захворювань, найчастіше виникають небезпечні ускладнення.

Звичайно, найкращий спосіб попередити хворобу – зробити відповідне щеплення. Вакцинація дозволяє зменшити ризик захворіти на грип, а крім того – зменшити ризик серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті.

Для епідемічного сезону 2018-2019 року в Україні очікується використання трьох вакцин від грипу:

  • "Ваксігрип Спліт" (Франція) уже зареєстрована в Україні;
  • "ДжіСі Флю Вакцина для профілактики грипу" (Корея) завершила процес спеціалізованої експертизи реєстрації;
  •  ІНФЛУВАК® (Нідерланди) перебуває на розгляді у Державному експертному центрі.

Вакцинуватися можна буде в кінці жовтня–на початку листопада, коли препарати з'являться в продажу. Українці зможуть придбати його в аптеці за власний кошт та вакцинуватися в кабінетах щеплення комунальних чи приватних закладів охорони здоров’я.

У Вінниці, завдяки дії міської програми "Стоп-грип", в Центрах первинної медико-санітарної допомоги за місцем обслуговування можна буде отримати щеплення за 50% вартості вакцини, яка, за повідомленням МОЗУ, становитиме від 200 до 300 грн.

Нажаль, щеплення зможе захистити нас лише від очікуваних штамів грипу та ніяк не захищає від інших вірусів, що викликають гострі респіраторні інфекції.

Основним шляхом профілактики в цьому випадку є підвищення власних захисних сил організму, тобто, імунітету. Цьому неабияк сприяють якісне харчування, здоровий сон, помірна фізична активність. Намагайтесь уникати фізичних та психічних перенавантажень.

Пам’ятайте, що здоровий організм може й сам впоратися з вірусом, якщо йому не заважати!

 

Записатись
Подати скаргу