Новини

04 Листопад 16:45
Небезпечні гризуни
Небезпечні гризуни

В агроценозах області продовжується поступове збільшення чисельності мишоподібних гризунів, про що свідчать обстеження, проведені на площах озимої пшениці, озимого ріпаку (особливо межуючих з полями просапних культур, лісосмугами та іншими місцями резервацій фітофагів), багаторічних трав та ін.
На посівах озимої пшениці (здебільшого - в крайових смугах) виявляється по 1-3 жилі колонії/га з 2-6 норами в колонії. На озимому ріпаку нараховується 2-4 жилі колонії/га з 4-7 жилими норами в колонії, а на багаторічних травах - 3-10 жилих колоній/га з 6-12 жилими норами в колонії. На площах після просапних культур, неорних землях (пасовищах, придорожніх смугах) чисельність колоній на кожному гектарі складає 3-5 з 3-5 жилими норами.
Проведені обстеження, агрокліматичні показники свідчать про створення сприятливих умов для живлення та життєдіяльності, а отже – для наростання чисельності мишоподібних, включаючи міграцію їх з місць резервацій. Шкідливість гризунів, попри їх невеликі розміри, дуже велика, що пов’язано зі споживанням корму в межах 100-360% маси свого тіла за добу для компенсації затрат енергії (у великих ссавців цей показник становить 5%). Особливо небезпечними вони будуть для нерозвинутих посівів озимих зернових, які зараз знаходяться у фазі проростання-сходів.
Тому слід постійно обстежувати посіви і за перевищення ЕПШ - 3-5 жилих колоній/га (а враховуючи стан зернових, і не очікуючи досягнення порогу), знищувати гризунів шляхом розкладання зернових принад або воскових брикетів з дозволеними родентицидами на основі діючих речовин бродіфакум, бромадіолон, дифенацин, ізопропілфенацин, флокумафен. У боротьбі з народженими взимку полівками, які не живляться зерном і уникають зернової принади, слід застосовувати аміачну воду по 150-250 мл/нору. Смертність гризунів при застосуванні аміачної води сягає 100%. Особливо наголошуємо на екологічній та економічній доцільності застосування біологічного методу боротьби з гризунами шляхом внесення препарату бактероденцид (3-5 г/нору). Після закладання принад нори обов’язково слід притоптати!
При здійсненні заходів захисту слід суворо дотримуватись регламентів обробітку та вимог санітарної безпеки, охорони праці й навколишнього середовища!

 

Записатись
Подати скаргу