Новини

03 Січень 14:36
Навчання без шкоди для здоров'я!
Навчання без шкоди для здоров'я!

На думку медиків, одне з самих розповсюджених захворювань серед дітей молодшого шкільного віку - викривлення хребта чи сколіоз І ступеню, який без лікування може швидко прогресувати. Вважається, що викривлення хребта у дитини виникає внаслідок неправильного довготривалого сидіння за партою у школі. 

Звернемось до офіційних даних по Вінницькій області: так, за період навчання в школі, рівень поширеності хвороби опорно-рухового апарату серед учнів зростає у п'ять разів! 
У дітей 6-річного віку захворювання на сколіоз реєструється у 0,7 % випадках, у школярів 9-11 класів - 5,4 %. Тобто, з 1 по 11 клас показник захворювання на сколіоз зростає у вісім разів, а показник порушення постави зростає у три рази!

Звичайно, набагато простіше попередити розвиток важкого сколіозу, ніж виправити прогресуюче викривлення.

Якщо з самого початку захворювання почати грамотно протистояти йому, можна в значній мірі компенсувати частину негативних наслідків.

Порушення постави також може формуватися через сидіння за непристосованим для цього столом вдома чи за партою, яка не відповідає віко-ростовим показникам дитини.

Після занять у школі Ваша дитина не повинна "відпочивати" перед телевізором. Такий "відпочинок" буде лише сприяти зростанню втоми, тому що навантаження приходиться на ті ж самі відділи хребта і ділянки головного мозку, які були задіяні у школі. 

Сколіоз – стійке бокове викривлення хребта, яке в будь якому віці є патологічним. На рентгенівському знімку викривлення має вигляд "повзучої змії".

Ознаки сколіозу:

  • Асиметрія складок талії
  • Нерівномірність розташування остистих відростків хребта
  • Нерівномірність відстані лопаток від хребта
  • Асиметрія сідничних м'язів

Якщо звернутися до лікаря своєчасно, Ви можете зупинити процес шляхом комплексного корегуючого лікування, яке майже на 100 % дає позитивні результати.

Якщо у Вас чи Ваших родичів вже були випадки сколіозу, будьте уважні до своєї дитини від народження до закінчення статевого розвитку.

Огляд спини вашого школярика можно провести самостійно:

  • Попросить дитину витягнути руки вперед та потримати їх 30-40 секунд. Якщо малеча за цей час почне відхилятись назад чи навпаки, це означає, що в нього слабка постава і це вже є приводом звернутися до лікаря.
  • Якщо подивитися збоку на зігнуту дитину, то її спинка повинна бути у вигляді равномірної дуги. Якщо один відділ вигнутий більше – це вже серьозний привід для відвідування хірурга, травматолога чи ортопеда.

За даними медичних працівників, до 40 % першокласників мають порушення постави.

Шановні батьки, пам'ятайте, що здоров'я Ваших дітей залежить: 

  • на 50 % від способу та умов життя; 
  • на 20 % від стану довкілля; 
  • на 20 % від спадковості;
  • на 10 % від медиків.

Бажаємо здоров'я Вам та Вашим дітям!

 

Записатись
Подати скаргу