Новини

02 Липень 14:05
На Вінниччині комунальні підприємства отримали штрафні санкції за порушення вимог порядку формування тарифів
На Вінниччині комунальні підприємства отримали штрафні санкції за порушення вимог порядку формування тарифів

Протягом першого півріччя 2019 року Сектором контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області проведено 13 перевірок суб’єктів господарювання щодо дотримання ними вимог порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, в тому числі 7 перевірок дотримання вимог порядку формування, встановлення та застосування тарифів на житлово-комунальні послуги.

Усі вказані перевірки дотримання порядку формування, встановлення та застосування тарифів на житлово-комунальні послуги засвідчили факти недотримання надавачами послуг нормативно-правових актів, якими вони регламентуються.

Зокрема, недотримання комунальним підприємством "Ладижинський комбінат комунальних підприємств" Ладижинської міської ради вимог Порядку формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2006 р. №1010, призвело до завищення тарифів та, як наслідок, до зайвого нарахування споживачам плати за вивезення побутових відходів на загальну суму майже 93,4 тис. грн.
 
Подібні порушення виявлено і в інших комунальних підприємствах, що призвело до зайвого нарахування споживачам плати за вивезення побутових відходів, і зокрема, в Якушинецькому комунально-експлуатаційному підприємстві "Сількомсервіс" Якушинецької сільської ради Вінницького району на суму 6,7 тис. грн., "Бар-благоустрій" Барської міської ради - 9,1 тис. грн., "Чисте місто" Козятинської міської ради - 19,1 тис. грн., Шаргородському комунальному підприємстві "Комунсервіс" - 7,7 тис. грн.
  
Крім завищення тарифів, встановлено порушення при їх формуванні та затвердженні, зокрема, включення у вартість комунальних послуг рентабельності при відсутності затверджених інвестиційних програм, погоджених в установленому порядку органами місцевого самоврядування, надання окремих послуг при відсутності затвердженого на них тарифу.

За результатами перевірок, ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області до надавачів комунальних послуг, у яких виявлено порушення, застосовано адміністративно-господарські санкції на загальну суму 159,7 тис. грн., 8 посадових осіб притягнено до адміністративної відповідальності згідно ст. 165-2 та оштрафовано на загальну суму 1,2 тис. грн. 

Вжитими заходами забезпечено повернення споживачам зайво нарахованих коштів на суму 118,1 тис. грн. та надходження до бюджету  79,9 тис. грн. штрафів.

 

Записатись
Подати скаргу