Новини

11 Жовтня 14:12
На що необхідно звертати увагу при виборі молочних продуктів
На що необхідно звертати увагу при виборі молочних продуктів

З кожним днем на полицях магазинів та супермаркетів з’являється дедалі більше виробників продуктів харчування, зокрема молочної продукції. Але як обрати дійсно якісні продукти серед такого розмаїття товарів і на що варто звертати увагу в першу чергу?

Перед тим, як відправитись до магазину, запам’ятайте декілька правил, які поширюються на всі молочні продукти:

  • Продукти з молока називаються: сметана, сир кисломолочний, сир твердий, а не сметанковий чи сирний продукт;
  • Уникайте позначки "молоковмісний продукт", в таких продуктах частина молочного жиру може бути замінена рослинним;
  • Не купуйте знежирені молочні продукти, вони не принесуть користь, тому що кальцій не засвоюється без вітаміну D, який містять молочні жири.

Молоко

Спочатку необхідно визначитись, яке молоко слід обрати: пастеризоване чи ультрапастеризоване?

Пастеризоване молоко прогрівається за температури 70-75°C, що забезпечує збереження корисних властивостей молока та знищує шкідливі бактерії. Таке молоко потрібно зберігати у холодильнику, скисає воно через 5-10 діб

Ультрапастеризоване молоко нагрівають до температури 150°C, завдяки чому термін придатності молока стає більшим, але користі від нього менше. Таке молоко можна зберігати в закритій упаковці без холодильника, тому це ідеальний варіант для того, щоб брати з собою. 

Коли ви визначились з видом молока, слід звернути увагу на склад. Молоко складається з білків, жирів, вуглеводів, вітамінів (A, D, B1, B2, B12) і мікроелементів (кальцій, магній, калій). Якщо ви бачите на етикетці незрозумілі компоненти – уникайте покупки такого продукту.

Масло

Уважно читайте етикетку при виборі масла: справжнє масло – це вершки.

Якість масла не залежить від його відсотка жирності, оскільки молочні жири можуть замінити на жири рослинного або тваринного походження. 

Сметана

Для того, щоб обрати якісну сметану, слід пам’ятати: якщо у сметані з жирністю 15-20% стоїть ложка – у неї могли додавати згущувачі.

Для того, щоб перевірити "молочність" сметани, потрібно розчинити її в окропі: що більше згорнеться білку, то "молочніша" сметана.

Сир

При виборі сиру звертайте увагу на його колір та консистенцію.

Сир повинен бути однорідного кольору з жовтуватим відтінком, якщо сир яскраво-жовтого кольору – швидше за все, до складу входять барвники. Консистенція сиру має бути еластичною, сир не повинен кришитися.

Обирайте сир без Е252 – калійної селітри у складі, яка є канцерогеном.

Йогурт

Уникайте у складі йогурту позначки Е407 – стабілізатору у продуктах з фруктовим наповнювачем для придання кремової консистенції.

Також, обирайте йогурти з меншим вмістом Е210 – бензойної кислоти, оскільки великий вміст бензойної кислоти може свідчити про неякісне молоко з якого виготовили продукт.

Надавайте перевагу йогуртам без цурку та наповнювачів.

Морозиво

Тим, хто полюбляє морозиво, потрібно запам’ятати: обирайте морозиво з позначкою ДСТУ4733 – без рослинних жирів, та уникайте ДСТУ4735 – з рослинними жирами.

Також, намагайтеся обрати морозиво без барвників або з натуральними барвниками, якими є: бетаніни, антоціани, хлорофіли, аннато.

 

 

Записатись
Подати скаргу