Новини

03 Листопад 10:44
Менінгіт – небезпечна хвороба!
Менінгіт – небезпечна хвороба!

Що потрібно знати, аби "забити на сполох" і якомога раніше звернутися до лікаря, у разі захворювання на менінгококову інфекцію?

За 9 місяців в Україні померло троє дітей від цієї страшної хвороби. Всього було зареєстровано 27 випадків захворювання серед дітей віком до 17 років. Для порівняння: за 9 місяців минулого року зареєстровано тільки один летальний випадок дитини віком 4 роки.

Менінгококовий менінгіт – це небезпечна інфекція, що викликає гнійне запалення оболонок головного мозку та може призвести до летального наслідку. Менінгококова інфекція передається повітряно-крапельним шляхом: при кашлі, чханні чи навіть диханні. Вона нестійка у зовнішньому середовищі, швидко гине при низьких температурах.

Епідеміологи кажуть: будь-хто може бути носієм інфекції і навіть не підозрювати про це. У важких випадках менінгококова інфекція вражає мозкові оболонки чи викликає зараження крові. А починається усе, як ГРВІ – із раптового підвищення температури. Часто при менінгококовій інфекції з'являється нестримний головний біль, на який не діють препарати жарознижуючі або знеболюючі. Висип з'являється, як правило за кілька годин від початку захворювання і схож на червоно-фіолетові зірочки.

Слід чітко знати, що при появі перших ознак менінгококової інфекції в жодному разі не можна лікуватися вдома. На жаль, багато батьків неповною мірою усвідомлюють небезпеку цього захворювання, тому часто відмовляються від кваліфікованої медичної допомоги.

З огляду на швидкий перебіг і важкість захворювання, необхідно при перших його ознаках якомога раніше звернутися за допомогою до лікаря, адже від цього може залежати ваше життя або життя вашої дитини.

Найчастіше схильні до захворювання маленькі діти і чоловіки. Зростання захворюваності припадає на зиму і весну. На тлі зниженого імунітету інфекція легше поширюється між людьми.

Для зниження поширення респіраторних інфекцій, в тому числі й менінгококової необхідно дотримуватися правил загальної гігієни:

  • частіше мити руки, тримати їх подалі від рота і носа;
  • прикривати ніс і рот серветкою при чханні або кашлі;
  • використовувати тільки власні тарілки, ножі, виделки і склянки;
  • уникати контакту з чужими речами, такими як пляшки з водою, блиск для губ, окуляри, чашки тощо.

Оскільки збудник нестійкий у зовнішньому середовищі, актуальними є режими провітрювання, вологого прибирання з застосуванням миючих, дезинфікуючих засобів, використання бактерицидних ламп для знезараження повітря.

Також слід підвищувати захисні властивості організму загальнодоступними методиками: вести здоровий спосіб життя і своєчасно звертатися до фахівців.

 

 

Записатись
Подати скаргу