Новини

30 Травень 15:48
Лептоспіроз - небезпечне захворювання!
Лептоспіроз - небезпечне захворювання!

Лептоспіроз – небезпечне інфекційне захворювання, спричинене бактерією Leptospira.

Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – гризунів.

Захворіти на лептоспіроз можна під час купання у заражених водоймах; вживанні сирої води з природних джерел, молока, м'яса; при контакті з вологим ґрунтом; при забої заражених тварин, обробленні м'яса. У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи, рани на шкірі чи слизовій оболонці (очі, ніс, рот).

На місці проникнення інфекції ніякого запалення не виникає, тому зараження проходить непоміченим. Інкубаційний період триває від 4 до 14 днів.

Є дві основні форми лептоспірозу – безжовтушна і жовтянична, остання більш небезпечна.

Початок хвороби зазвичай гострий: з'являється озноб, температура тіла швидко досягає високих значень (39-40°С), виникає сильний головний біль, червоніють очі, відсутній апетит. Характерною ознакою є сильні болі в м'язах, особливо стегон і поперекової області. При важких формах захворювання м'язові болі настільки сильні, що хворі ледь можуть пересуватися.

Якщо хворій людині не призначали антибіотики, через 3-12 днів температура може знову піднятися.

Спостерігається також збільшення печінки, іноді - селезінки. При більш важкому перебігу хвороби уражаються оболонки ока, з'являється жовтяничне фарбування шкіри, висип.

Серед ускладнень лептоспірозу може бути також лептоспірозний міокардит, ураження верхніх дихальних шляхів, рідко - пневмонія. Може постраждати і нервова система, розвинутися менінгіт або поліневрит. Крім того, лептоспіроз викликає порушення згортання крові і, відповідно, кровотечі або крововиливи. При лептоспірозі також страждають нирки, аж до розвитку гострої ниркової недостатності, яка може стати причиною летального результату.

У разі підозри, що ви захворіли на лептоспіроз слід негайно звернутися до лікаря.

Основними методами терапії є призначення антибіотиків та введення специфічного імуноглобуліну. Іноді антибіотики комбінують з кортикостероїдними препаратами. Крім того призначають комплекс вітамінів і симптоматичне лікування.

Найбільш ефективне лікування на початковому етапі хвороби (до 4 дня).

Для профілактики лептоспірозу необхідно вакцинувати сільськогосподарських і домашніх тварин, існує також вакцинація для людей.

Варто уникати купання в стоячих водоймах, надягати гумові чоботи і рукавички при роботі з землею, не пити воду з відкритих водойм і захищати продукти від гризунів.

 

Записатись
Подати скаргу