Новини

18 Січень 15:54
Купання на Водохреща: як підготувати організм до занурення в крижану воду?
Купання на Водохреща: як підготувати організм до занурення в крижану воду?

Останнє свято з новорічно-різдвяного циклу – свято Водохреща! Це велике православне та греко-католицьке свято, яке українці відзначають з давніх-давен. 

Саме у цей зимовий день усі, від малого до великого, наважуються зануритися в ополонку, тому що масові купання в крижаній воді є дуже популярними.

Спочатку воду освячують і тільки потім до ополонок входять ті, хто наважився у морозний день зануритися у воду. Вважається, що освячена вода має багато властивостей, які захищають від усього злого.

Як підготувати організм до занурення у крижану воду? Для того, щоб ритуал занурення не наніс шкоди Вашому здоров'ю, дотримуйтесь наступних порад:

  • не забувайте про те, що купатися можна тільки в спеціально обладнаних для цього місцях; 
  • перед зануренням обов’язково треба розігріти тіло кількома фізичними вправами – це можуть бути нахили, присідання, махи руками;
  • не можна пірнати у воду, заходити в ополонку необхідно поступово й обережно;
  • не затримуйтесь в ополонці довго, тривале перебування у крижаній воді може призвести до переохолодження організму, що матиме серйозні наслідки. Радимо купатися не довше 1-2 хвилин, а якщо ви новачки - 10-20 секунд для першого разу буде достатньо;
  • після купання потрібно зігрітися: розтерти тіло рушником (але не до почервоніння), швидко переодягнутися в сухий одяг, випити гарячого чаю з цукром або трав'яного настою. 

Аби купання було комфортним, з собою необхідно мати купальник або плавки, рушник, махровий халат. Подбайте про те, щоб Ваш одяг і взуття були такими, які легко і швидко будуть зніматися та одягатися. Також, по можливості візьміть килимок, на ньому Ви зможете стояти, поки будете витиратися та одягатися.

Купатися  в крижаній воді під впливом алкоголю  категорично забороняється! 

Неприпустимим є купання дітей без нагляду батьків чи дорослих!

Нагадуємо: якщо Ви маєте будь-які хвороби у стадії загострення чи запальні процеси в організмі, краще відмовитися від моржування. 

З Водохрещем! Будьте здорові!

 

Записатись
Подати скаргу