Новини

13 Червень 10:15
Інформація щодо стану із забрудненням водойм засобами захисту рослин у Погребищенському районі
Інформація щодо стану із забрудненням водойм засобами захисту рослин у Погребищенському районі

09 червня біля с. Збаржівка Погребищенського району Вінницької області вантажний мікроавтобус Mercedes Bens Sprinter, який перевозив засоби захисту рослин, перекинувся на березі притоки р. Рось та загорівся. Вогнем пошкоджено каністри з гербіцидами та стимуляторами росту для сільгоспрослин, вміст яких (близько 800 л) потрапив у ставок з подальшим витоком у р. Рось.

На місці аварії проведено комплекс заходів щодо очищення та знезараження ґрунту, на якому було розлито пестициди. Фахівці Держпродспоживслужби спільно з представниками Держекоінспекції відібрали проби води в місці водозабору та в районі Косівського водосховища для дослідження на наявність залишкових кількостей хімічних речовин.

Варто зазначити, що із 12 пестицидів, які були виявлені на місці події, 8 – гербіциди, 3 – фунгіциди, 1 регулятор росту рослин. Усі препарати відносяться до 3 класу токсичності. Дані препарати переважно використовуються для боротьби з бур'янами і хворобами в посівах зернових культур.

Спеціалісти Держпродспоживслужби 10 червня проведи об’їзд населених пунктів та господарств, які розташовані нижче за течією, в результаті якого підмору риби не було виявлено. За інформацією станом на 11 червня, наданою Збаржівською та Борщагівською сільськими Радами, що розташовані нижче за течією притоку до р. Рось, на якій сталася аварія, підмору риби не спостерігається.

Держпродспоживслужба здійснюватиме відбір проб води у місцях водозабору та водосховищах акваторії р. Рось до стабілізації ситуації.

 

Записатись
Подати скаргу