Новини

19 Серпень 15:09
Готуємось до школи: як правильно обрати одяг?
Готуємось до школи: як правильно обрати одяг?

До нового навчального року залишилося декілька тижнів і поки ще є трохи часу, перевірте – чи готова ваша дитина до школи? Чи має вона необхідний шкільний одяг, взуття, спортивну форму?

Як обрати форму, яка була б була якісною та комфортною для дитини?

В Україні якість дитячого одягу регуляється державним стандартом (ДСТУ 4239:2003), що відповідає вимогам європейських екологічних стандартів, а гігієнічні вимоги до дитячих товарів - державними санітарними нормами та правилами, затвердженими наказом МОЗ України №1138.

1. Обираючи шкільний одяг, звертайте увагу на інформацію на етикетці про склад тканини та реквізити виробника.

Надавайте перевагу дитячому одягу з максимальним вмістом натуральних волокон. Для осені і весни краще підійде бавовна та льон, а для зими – вовна і кашемір. Натуральні тканини забезпечують повітропроникність і таким чином забезпечують тепловий комфорт.

У повністю синтетичному одязі (наприклад, з 100% поліестеру) дитина може пітніти, ризикує переохолодитись і застудитись.

2. Важливо, щоб ярлик у вигляді стрічки із інформацією по догляду був вшитий у шов - це свідчить про добросовісність виробника.

Не варто купувати одяг, якщо маркувальний ярлик відсутній або, наприклад, закріплений булавкою.

3. Шкільна форма не повинна обмежувати рухи дитини.

Модні, але дуже вузькі речі - поганий варіант для шкільного одягу. Не обирайте для дівчат молодшого шкільного віку строгі спідниці-олівці, а для хлопців - вузькі штани без резинки на поясі.

4. Крім одягу, дитині необхідно підібрати правильне шкільне та спортивне взуття.

Неякісне взуття є причиною великої кількості деформацій і захворювань стоп. При виборі дитячого взуття слід звертати увагу на наступні гігієнічні вимоги: верх виробу, підкладки та вкладні стільки мають бути тільки з натуральних матеріалів; штучні та синтетичні замінники шкіри застосовують лише для оздоблення.

Підошви виготовляються з різних матеріалів: шкіри, деяких видів гуми, а також - полімерних матеріалів, які мають забезпечити оптимальні гнучкість, товщину і масу.

5. Уся продукція для дітей повинна мати висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

Зазвичай номер та дата висновку зазначені на етикетці. У продавця має бути копія цього висновку.

Записатись
Подати скаргу