Новини

09 Липень 15:51
Гельмінтози – як уникнути небезпеки?
Гельмінтози – як уникнути небезпеки?

Триває літо - сезон свіжих овочів та фруктів, прогулянок на природі та ігор з домашніми улюбленцями, що в рази підвищує небезпеку заразитися гельмінтами.

Кишкові гельмінтози займають третє місце в світі серед інфекційних хвороб. 25 % населення земної кулі уражено гельмінтами, близько 100 мільойонів дітей мають затримку в рості та інші негаразди через гельмінтів. 

В Європі кожен третій мешканець уражений щонайменше одним з гельмінтозів. А на території України можуть зустрічатися близько 30 гельмінтів.

Зараження людини геогельмінтозами відбувається при вживанні в їжу овочів, зелені, фруктів та забруднених грунтом ягід. Найчастіше з'ясовується, що час зараження людини збігається з періодом дозрівання полуниці, для добрива якої можуть використовувати нечистоти з вигрібів туалетів.

Симптоматика геогельмінтозів різна. При аскаридозі і токсокарозі присутня міграційна стадія по кров'яному руслу, яка характеризується алергічними проявами, шкірними висипаннями, кашлем, високою еозинофілією. Перебуваючи в просвіті кишечника, гельмінти (аскариди, власоглав, стронгілоїдоз) виділяють продукти своєї життєдіяльності, які всмоктуючись у кров, викликають швидку стомлюваність, запаморочення, нудоту, блювоту, слинотечу, біль в животі, метеоризм, запори та порушення апетиту. При паразитуванні великої кількості аскарид може виникнути кишкова непрохідність. При інтенсивній інвазії власоглавами в крові хворого знижується кількість еритроцитів, розвивається анемія. Перелік симптомів можна продовжити, але вже при появі основних, слід звернутися до лікаря для діагностики та призначення медикаментозного лікування.

Основним методом боротьби з гельмінтами є специфічне лікування - прийом протигельмітних препаратів, які знищують паразитів на різних стадіях їхнього розвитку в організмі людини.

На гельмінтоз можуть захворіти усі, але групами ризику є:

  • діти;
  • люди з низькою санітарною культурою, які не дотримуються елементарних правил гігієни (не миють руки перед прийомами їжі та після відвідувань туалетів, не дотримуються санітарних норм в утриманні домашніх тварин, вживають немиті овочі та фрукти тощо);
  • особи, які полюбляють вживати рибу чи м’ясо в сирому вигляді;
  • люди, які подорожували у країнах Африки та Азії.

Від гельмінтів (гостриків та аскарид) потерпає п’ята частина дітей, які відвідують дитячі заклади.

Щоб не захворіти геогельмінтозами необхідно дотримуватися загальновідомих правил:

  • овочі, фрукти, ягоди, зелень перед вживанням ретельно мийте під проточною водою, обдавайте гарячою водою (температура 60 - 70 °C);
  • мийте руки перед їжею, після гри в пісочницях, після відвідування місць загального користування та спілкування з домашніми тваринами;
  • рибу та м’ясо піддавайте необхідній термічній обробці;
  • знищуйте мух (вони можуть переносити яйця гельмінтів);
  • не пийте сиру воду зі ставків, річок та інших водойм, у разі необхідності її слід попередньо прокип'ятити.

Важливо турбуватись про повноцінне харчування, що в достатній кількості забезпечує організм усіма поживними речовинами, особливо вітамінами С, Д та А. Позитивне значення тут має і стимуляція загального імунітету, що знижує ймовірність зараження гельмінтами.

Бажаємо вам здоров'я!

 

Записатись
Подати скаргу