Новини

13 Березень 12:36
Гарантійний строк на сезонні товари. Взуття.
Гарантійний строк на сезонні товари. Взуття.

Згідно статті 7 Закону України "Про захист прав споживачів", на сезонні товари, наприклад – взуття, гарантійний строк обчислюється з початку відповідного сезону, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Додатком №1 до постанови Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 р. № 172 встановлено перелік сезонних товарів, гарантійні терміни за якими обчислюються з початку відповідного сезону, наприклад - взуття:

  • зимового асортименту - з 15 листопада по 15 березня; 
  • весняно-осіннього асортименту - з 15 березня по 15 травня та з 15 вересня по 15 листопада;
  • літнього асортименту - з 15 травня по 15 вересня.

Правилами роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, затвердженими наказом від 19.04.2007 №104 Міністерства економіки України, визначено, що за ознаками сезонності взуття поділяється на:

  • зимове - утеплене всіх видів;
  • весняно-осіннє - чоботи, напівчоботи, черевики, напівчеревики неутеплені, туфлі закриті на товстій підошві з пористої гуми або поліуретанів;
  • літнє - туфлі літні відкриті, сандалети, сандалі та інше.

Встановлено, що у гарантійні строки на сезонні товари не включається час іншого сезону (міжсезонний період). 

Наприклад, якщо осінні напівчобітки були придбані 1 лютого (гарантійний строк, вказаний виробником, складає 30 днів), то претензії, у разі виявлення недоліків у взутті в період гарантійного строку, споживач має законне право пред’являти тільки з 15 березня.

А якщо осінні напівчобітки були придбані 1 травня (гарантійний строк, вказаний виробником, складає 30 днів), то претензії, у разі виявлення недоліків у взутті в період гарантійного строку, споживач має законне право пред’являти з 1 травня по 15 травня та з 15 листопада цього ж року до закінчення гарантійного строку.

Якщо зимові чоботи були куплені 1 серпня (гарантійний строк, вказаний виробником, складає 30 днів), це не означає, що гарантійний термін закінчиться 1 вересня. Гарантія на зимове взуття вступає в силу 15 листопада, з цієї дати і рахуються 30 гарантійних днів.

Також, слід пам’ятати, що згідно Закону при виконанні гарантійного ремонту гарантійний строк збільшується на час перебування взуття в ремонті! 

Окрім того, продавець може розширити права споживача і задовільнити його вимоги щодо неякісного взуття в несезонний термін.

 

 

Записатись
Подати скаргу