Новини

20 Квітень 14:39
Фітосанітарний стан в господарствах області на 19.04.2018 р.
Фітосанітарний стан в господарствах області на 19.04.2018 р.

Друга декада квітня характеризується теплою, сухою сонячною погодою. Протягом декади температура повітря поступово піднімалася і становила вночі +6…+12ºС, вдень +15…+26ºС, і лише в кінці декади похолодало, температура вдень знизилася до +15°С. 

Погодні умови сприяють розвитку сільськогосподарських культур та бур’янів, виходу шкідників із місць зимівлі та заселення ними посівів та не сприяє розвитку хвороб.

Багатоїдні шкідники

В середині декади повсюди розпочався вихід з ґрунту та літ імаго травневих жуків, в полі зору в вечірні години пролітає за 1 хвилину 1-2 екз. фітофага.

Продовжується вихід з місць зимівлі та розселення жуків піщаного мідляка. В південній частині області при обстеженні посівів соняшника (фаза проростання насіння), шкідника нараховується 1 екз./м², на неугіддях, узбіччях доріг - 3 екз./м².

Шкідники та хвороби зернових та зернобобових культур

На посівах озимої пшениці (фаза кущення) розпочалось відродження личинок злакової попелиці, чисельністю 1-2 екз./м². Цикад нараховується 1-2 екз./м² при пошкодженні 1-2% рослин.

Крайові смуги заселяють п’явиці чисельністю 0,2-0,5 екз./м², та хлібні блішки (1 екз./м²), що слабко пошкодили 1-2% рослин.

Відмічено початок виходу з місць зимівлі хлібних клопів, одиничні шкідники концентруються на сонячних сторонах лісосмуг, за теплої погоди має розпочатися їх міграція на площі озимих зернових.

На більш розвинених, кращих посівах переважно в крайових смугах, борошнистою росою уражено 1-2,5% рослин, септоріозом 1% рослин. Кореневими гнилями фузаріозно-гельмінтоспоріозного типу повсюди уражено 1-3% рослин (спостерігається слабке побуріння корінчиків).

На багаторічних травах продовжується вихід з місць зимівлі та шкідливість бульбочкових довгоносиків, яких нараховується 3-4 екз./м² за слабкого пошкодження 3-5% рослин. Розпочалося заселення посівів стеблоїдом конюшиновим, його нараховується 0,5 екз./м².

Шкідники та хвороби озимого ріпаку

Повсюди продовжується заселення посівів стебловим капустяним прихованохоботником чисельністю 1-3 екз./рослину при заселенні 5-20% рослин, та ріпаковим квіткоїдом (1-2 екз./рослину за заселення 10% рослин).

Шкідники цукрових буряків

Розпочався вихід із місць зимівлі звичайного бурякового довгоносика та концентрацію на дорогах та узбіччях доріг: на буряковищах 1-2 екз./м²; на дорогах та на узбіччях доріг 0,5-1 екз./м² фітофага. Відмічено початок виходу з місць зимівлі сірого бурякового довгоносика.

Бурякової крихітки на старих буряковищах нараховується 10-12 екз./м².

На рослинах-господарях розпочалось відродження бурякової листової попелиці. На калині нараховується 18 екз. личинок на погонний метр гілки. При появі сходів за сприятливих погодних умов розпочнеться міграція шкідників на посіви, що вимагатиме проведення їх постійного моніторингу.

Шкідники багаторічних насаджень

На початку декади в плодових насадженнях розпочався вихід з місць зимівлі садових довгоносиків. Чисельність сірого брунькоїда складає 3-6 екз. на дерево, букарки нараховується 3 екз. на дерево. Також відмічено початок відродження зеленої яблуневої попелиці, нею заселено 1% листків з чисельністю 2-3 екз./листок.

 

Записатись
Подати скаргу