Новини

11 Квітень 15:57
Фітосанітарний стан в господарствах області на 10.04.2018 р.
Фітосанітарний стан в господарствах області на 10.04.2018 р.

В господарствах області розпочато ранньовесняне боронування посівів з прикореневим підживленням мінеральними добривами, сівбу ярих зернових культур. Погодні умови сприяють дружному активному виходу шкідників із місць зимівлі та заселенню ними сільськогосподарських угідь та рослин.

Багатоїдні шкідники

В ході вибіркових обстежень, проведених в першій декаді квітня, було встановлено слабку заселеність мишоподібними гризунам посівів озимої пшениці. 

Повсюди на озимому ріпаку заселено третину обстежених площ – шкідник переважно виявляється в крайових смугах полів, де нараховується 1  -2 жилих колонії на один гектар з 1 - 2 жилими норами в колонії.

На багаторічних травах (центр, північ області) виявлено 1 - 2 жилі колонії на один гектар, з 2 - 3 жилими норами в одній колонії.

Шкідники та хвороби зернових та зернобобових культур

При обстеженні посівів озимої пшениці сортів Дарунок Поділля, Лазурна, Лінус, Бомберка, Майстер (попередники горох, гречка, озимий ріпак, багаторічні трави, соняшник), фаза весняне кущення, виявлено: на 100 помахів ентомологічного сачка уловлюється 6 - 10 екз. цикад за пошкодження 1% рослин; в крайовій смузі на більш розвинутих, кращих та загущених посівах борошнистою росою уражено 1 -2% рослин.

На багаторічних травах розпочався вихід з місць зимівлі та шкідливість бульбочкових довгоносиків, яких нараховується 0,5 екз./м² за слабкого пошкодження 1% рослин.

Повсюди проходить масовий вихід з місць зимівлі та заселення посівів озимого ріпаку (фаза розетки) стебловим капустяним прихованохоботником за чисельності 2 - 3 екз./рослину на кожній з 20% заселених рослин, та ріпаковим квіткоїдом (1 - 2 екз./рослину на 10% заселених).

Повсюди проходить вихід та заселення садів сірим бруньковим довгоносиком. Шкідник заселяє 100% обстежених площ за кількості 5 - 6 екз./дерево та пошкоджує бруньки.

 

Записатись
Подати скаргу