Новини

10 Травень 15:33
Фасціольоз: симптоми та профілактика захворювання
Фасціольоз: симптоми та профілактика захворювання

Фасціольоз (fascioliasis) – інвазія з групи трематодозів з переважним ураженням печінки і жовчовидільної системи.

Збудником фасціольозу є два синуси роду Fasciola: Fasciola hehatica і Fasciola gigantica. F.hepatica - велика трематода з листоподібним тілом подовженої форми довжиною 20-30 мм., шириною 8-13 мм.! F. gigantica на відміну від F.hepatica має великі розміри, довжина до 7-8 см. при ширині до 12 мм., і більш подовжену форму.

Фасціольоз-біогельмінтоз, зооноз - один з найбільш небезпечних і широко розповсюджених гельмінтозів.

Остаточними господарями збудника є тварини: велика рогата худоба, коні, верблюди, гризуни.

У людини реєструється у вигляді спорадичних випадків майже у всіх країнах світу.

Фасціольоз приносить великої шкоди тваринницьким господарствам через масову загибель тварин при епізоотії, значну втрату живої ваги, зниження надоїв молока, зменшення настригу вовни у овець, вибракування ураженої печінки та інше. При фасціольозі великої рогатої худоби кожна тварина втрачає від 24 до 41 кг. живої ваги.

Тварини заражаються фасціольозом при поїданні трави на випасі, свіжого сіна із заболочених ділянок і при ковтані адолескарії з водою та біотопами молюсків.

Джерелом інфекції при фасціольозі людини служать інвазовані тварини.

Факторами зараження є забруднені адолескаріями салатні трави, щавель, городня зелень. Людина заражається при вживані в немитому вигляді салатних трав, при ковтанні ставкової води під час купання, використання її для миття зелені, фруктів, овочів.

Інкубаційний період становить 1-8 тижнів. Фасціольоз в ранній фазі протікає як гостре алергічне захворювання. Інвазія починається гостро із загальних симптомів: підвищення температури, слабкості, головного болю, знедужання. На цьому тлі виявляються і алергічні симптоми: висока лихоманка, жовтяниця, свербіж шкіри, висипання на шкірі, кропив'янка, болі у животі, нудота. При пальпації печінка збільшена, щільна, болюча. У деяких випадках виникають зміни з боку органів дихання.

Слід пам'ятати, що при випадковому вживанні в їжу фасціольозної печінки (це буває при порушенні ветеринарно-санітарної експертизи) в калі з'являються так звані транзитні яйця. Це не результат зараження і хвороби, а результат руйнування фасціоли в кишечнику людини і звільнення яєць з матки гельмінта. Тому для встановлення істини потрібно повторно дослідити кал через 7-10 днів, виключивши на цей час з харчового раціону обстежуваного печінку, паштети, ліверні ковбаси, і т.д., а також повторити зондування.

Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Вінницького міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує:

  • для особистої профілактики фасціольозу при купанні у водоймах не допускати потрапляння води в ротову порожнину; 
  • зелень та салатні трави ретельно промивати або обдавати окропом.

 

Записатись
Подати скаргу