Новини

01 Листопад 10:51
Дотримання температурного режиму - одна зі складових профілактики вірусних захворювань!
Дотримання температурного режиму - одна зі складових профілактики вірусних захворювань!

З 4 листопада розпочинається друга шкільна чверть, тому вже сьогодні необхідно подбати про належний повітряно-температурний режим у класних кімнатах та кабінетах.

Нагадуємо, що недотримання визначеного Державними санітарними правилами і нормами температурного режиму в дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладах може негативно вплинути на здоров’я дітей та поставити під загрозу навчальний процес.

Вікові особливості теплорегуляції дітей характеризуються великою чутливістю до змін показників мікроклімату та потребують забезпечення комфортного повітряного і теплового режиму приміщень. Недотримання норм температури повітря у приміщенні, в поєднанні з підвищеною вологістю та швидкістю повітря, впливає на посилення процесів тепловіддачі, що призводить до охолодження організму дитини і, як наслідок, – розвитку захворювань.

У приміщеннях дошкільних навчальних закладів температура повітря повинна складати: в ігровій та роздягальні ясельних груп – 22°С, дошкільних – 20-21°С; в спальні ясельних груп – 21°С, дошкільних – 19°С; в туалетних ясельних груп – 22°С, дошкільних –  20°С; в залах для музичних та фізкультурних занять – 19°С, приміщеннях басейну – 29-30°С; в медичних приміщеннях – 22°С. Відносна вологість повітря в приміщеннях, де перебувають діти, приймається 40-55%.

Відповідно до нового Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, у групових осередках регламентовано температуру приміщень +19-23°C; у приміщеннях басейну +29-30°C; у залах для занять музикою та фізичною культурою +18-19°C; у теплих переходах не менше +15°C; у приміщеннях, що займають кутове положення або знаходяться в торці будівлі дошкільного навчального закладу, - не менше +21°C. Відносна вологість повітря в приміщеннях, де перебувають діти, повинна бути в межах 40-60%.

У приміщеннях загальноосвітніх навчальних закладів відносна вологість повітря повинна складати 40-60%. Температура повітря в класах і кабінетах – 17-18°С; в майстернях з обробки металу і дерева – 16-18°С; в спортивних залах – 15-17°С, а роздягальнях при них – 19-23°С; в актовій залі – 17-20°С; в бібліотеці – 16-18°С; в медичних кабінетах – 21-23°С; в рекреаціях – 16-18°С; в спальних приміщеннях – 18-20°С; в умивальних – 20-23°С; у вестибюлі, гардеробі –16-19°С; в туалетах – 17-21°С; в душових – не нижче 25°С (ДСанПіН 5.5.2.008-01).

Звертаємо увагу, що температура нижче зазначених нормативів неприпустима!
 
На збереження температурного режиму у приміщеннях також впливає використання будівельних матеріалів із теплоізоляційними властивостями під час проведення реконструкцій, ремонтів; безперебійне функціонування систем опалення; проведення заходів із збереження тепла – скління та утеплення вікон, дверей, своєчасний ремонт покрівлі, ліквідація щілин та ін.

Ще одним важливим елементом, який сприяє зменшенню випадків захворювань на гострі респіраторні інфекції є провітрювання, яке слід проводити в будь-який час року. Якщо температура навколишнього повітря нижче -10°С, то досить наскрізного 5-хвилинного провітрювання на великій перерві і хвилинного на маленькій. По мірі підвищення температури на вулиці збільшується і час провітрювання.

Під час канікул допустимо знижати температуру повітря в школі до 15°С.

Щоб здійснювати постійний контроль дотримання температурного режиму, необхідно усі приміщення школи забезпечити термометрами.

З метою профілактики грипу та гострих респіраторних захворювань, Держпродспоживслужба пропонує керівникам освітніх закладів взяти під особистий контроль питання організації опалення та заходів щодо дотримання температурного режиму в них. Крім того, здійснювати контроль за організацією виконання заходів щодо дотримання відповідних чинних санітарних правил і норм та своєчасністю введення обмежувальних заходів (призупинення занять через підвищення захворюваності учнів на грип та ГРЗ).

З метою запобігання зростання захворюваності на гострі респіраторні інфекції та грип при зниженні температури зовнішнього повітря, виключно органами місцевої виконавчої влади приймається рішення про припинення навчального процесу: для учнів початкових класів – при зниженні температури повітря до 20°С при швидкості руху повітря більше 5 м/с і вологості вище 80%; для учнів 5-12 класів – при температурі 24°С  (ДСанПіН  5.5.2.008-01).

Звертаємо увагу на необхідності вимагати від керівників навчальних закладів забезпечення заходів із попередження травматизму та обморожень: розчищенню від снігу й криги територій та під'їзних шляхів до навчальних закладів; у сільській місцевості – організації підвезення дітей на шкільних автобусах; проведення роз’яснювальної роботи з батьками; у разі необхідності, призупинення навчально-виховного процесу в загальноосвітніх навчальних закладах.

 

Записатись
Подати скаргу