Новини

01 Червень 14:27
До відома експортерів сільськогосподарської продукції щодо встановлення зон вільних від регульованих шкідливих організмів!
До відома експортерів сільськогосподарської продукції щодо встановлення зон вільних від регульованих шкідливих організмів!

Повідомляємо, що 1 липня 2017 набрали чинності  Рішення Ради Євразійської економічної комісії від 30.11.2016 №157 "Про затвердження Єдиних карантинних фітосанітарних вимог, які пред’являються до підкарантинної продукції та підкарантинним об’єктам на митному кордоні та на митній території Євразійського економічного союзу", які розміщені за посиланням.

Таким чином, при здійснені експортних операцій, у випадку наявності вимог країни-імпорту щодо експорту об’єкту регулювання із зон, місць і (або) ділянок виробництва, вільних від певного карантинного організму спеціалістами управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, за ініціативи суб’єкта господарювання, проводиться процедура офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів чи одного шкідливого організму відповідно до норм Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487 (далі – Порядок).

Для цього особа має направити листом комплект документів, визначених зазначеним наказом, на адресу Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області (м.Вінниця, вул. Максимовича,19), а саме:

  1. Заява про встановлення та/або підтримання офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів (додаток 1).
  2. Копія плану земельної ділянки (витягу з документації із землеустрою), на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів.
  3. Копія документа, який засвідчує право власності або користування (в тому числі оренди) на земельну ділянку, на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів.
  4. Документ, що підтверджує внесення плати за обстеження посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок та лісосмуг щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює виробництво об'єктів регулювання, передбачених Законом України "Про карантин рослин", розмір яких визначено Постановою КМУ від 28.12.2011 №1348.

За результатами проведених заходів, пов’язаних зі встановленням та/або підтриманням статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, відповідно до Порядку, присвоюється реєстраційний номер місцю виробництва або виробничій ділянці, вільних від регульованих шкідливих організмів.

Зазначені фітосанітарні заходи проводяться впродовж вегетаційного періоду.

Наголошуємо, що експорт об’єктів регулювання до країн-членів Євразійського економічного союзу (Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргистан, Російська Федерація) у випадку наявності в Єдиних фітосанітарних вимогах норм щодо експорту із зон, місць і (або) ділянок виробництва, вільних від певного карантинного організму для ЄЕС – експорт таких об’єктів регулювання здійснюватиметься виключно при умові встановлення та/або підтримання офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів. 

Крім того, аналогічні вимоги щодо експорту встановлюють країни ЄС, Індонезія, Кенія, КНР та Туреччина

Більш детальну інформацію з цього приводу можна отримати в управлінні фітосанітарної безпеки  за телефонами : (0432) 46-46-47, 46-46-71.

 

Записатись
Подати скаргу