Новини

15 Листопад 15:17
Держпродспоживслужба Вінниччини долучилася до розробки заходів щодо створення належних умов для безпечного та якісного харчування дітей в закладах освіти
Держпродспоживслужба Вінниччини долучилася до розробки заходів щодо створення належних умов для безпечного та якісного харчування дітей в закладах освіти

14 листопада 2019 року на базі Жмеринської ЗОШ № 4 пройшов обласний практичний семінар, який ініціював за дорученням Прем’єр – міністра України голова обласної державної адміністрації Владислав Скальський.

Під час семінару фахівці Держпродспоживслужби та освітяни області проаналізували основні виклики та завдання щодо створення належних умов для безпечного харчування школярів.

Відкрив семінар заступник голови ОДА Ігор Івасюк, який зазначив, що тема шкільного харчування нині актуальна по всій державі: "На жаль, цей рік був, з точки зору безпеки харчування, не найкращий. В Україні, чи не в усіх регіонах, були зафіксовані непоодинокі випадки отруєння дітей".

Перший заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан звернув увагу присутніх на необхідність дотримання законодавства щодо безпечності харчових продуктів, санітарно-гігієнічних та протиепідемічних норм і правил, забезпечення належної матеріально-технічної бази, впровадження системи НАССР на харчоблоках закладів освіти.

Окрім того, спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області розробили рекомендації для закладів освіти щодо встановлення наступних вимог до тендерної документації на закупівлю харчових продуктів:

  1. Для учасників, які надають послуги з організації харчування - витяг з Державного реєстру потужностей операторів ринку.
  2. Для учасників, що здійснюють постачання сировини та харчових продуктів:
  • копія експлуатаційного дозволу та/або витяг з Державного реєстру потужностей операторів ринку;
  • акт перевірки суб'єкта господарювання (учасника торгів), який здійснює постачання сировини та харчових продуктів, територіальним органом Держпродспоживслужби;
  • перелік потужностей/операторів ринку харчових продуктів, звідки буде проводитись постачання сировини і харчових продуктів з підтвердженням щодо отримання експлуатаційного дозволу та/або реєстрації їх в Державному реєстрі потужностей операторів ринку;
  • наявність власних або орендованих приміщень, автотранспорту для перевезення продукції, що відповідають гігієнічним вимогам щодо харчових продуктів.

Під час семінару учасники мали змогу ознайомитись із організацією харчування учнів у місцевій школі. Рік тому тут відбулась гастрономічна революція, кухарі готують обіди для школярів за збірником рецептур переможця кулінарного шоу "МайстерШеф" Євгена Клопотенка. За словами директора Жмеринської ЗОШ№4 Михайла Бігуна, нове меню є збалансованим, корисним, цікавим для дітей та водночас не вимагає додаткових коштів на закупівлю продуктів чи обладнання.

На сьогодні в шкільній їдальні харчується понад півтисячі учнів.

За підсумками семінару заступник голови ОДА Ігор Івасюк дав доручення присутнім представникам освітянської галузі  вивчити дане питання і максимально запровадити на місцях в районних, сільських та селищних школах досвід жмеринчан.

 

Записатись
Подати скаргу