Новини

06 Червень 15:45
Держпродспоживслужба проводить перевірки суб'єктів господарювання із застосуванням засобів відеофіксації
Держпродспоживслужба проводить перевірки суб'єктів господарювання із застосуванням засобів відеофіксації

Одним з ефективних засобів недопущення зловживань та незаконних дій співробітників органів державного нагляду є фіксація процесу виконання службових завдань за допомогою засобів відеофіксації.

Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів відповідно до Заходів щодо запобігання корупції в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05.10.2016 №803-р, та відповідно до відомчого Наказу від 20.12.2017 №1207 "Про впровадження процедури відеофіксації" з 1 січня 2018 року запроваджена відеофіксація заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Зазначена процедура відеофіксації здійснюється за допомогою нагрудних відеореєстраторів, які Держпродспоживслужба закупила через систему електронних закупівель.

Пунктом 8 статі 4 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" визначено, що орган державного нагляду має право фіксувати процес здійснення планового або позапланового заходу державного нагляду (рівно як і суб’єкт господарювання), тому окремого дозволу на проведення такої відеофіксації при проведенні контрольних заходів, регламентованих цим законом, особа, уповноважена на їх здійснення, не потребуватиме.

Відеофіксація заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності спрямована на підвищення рівня об’єктивності, прозорості, неупередженості державних інспекторів та є своєрідним запобіжником від неправомірних дій з їхнього боку.

Водночас, вона повинна також зменшити ймовірність порушення вимог чинного законодавства з боку суб'єкта господарювання та дисциплінувати його.

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час прямого ефіру на радіо "Голос столиці" зазначив: "Існує три принципи боротьби з корупцією: прозоре регулювання, достойна заробітна плата та незворотність покарання. Наразі створено достатньо антикорупційних органів, є певний прогрес із рівнем зарплат. Крім того, в плані регулювання ми зараз працюємо над удосконаленням всіх процесів своєї діяльності і усуваємо ті моменти, які можуть бути корупційно місткими. Зокрема, ми розраховуємо, що при запровадженні відеофіксації перевірок такі чинники будуть нівельовані".

ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертається до суб’єктів господарювання з проханням поставитися з розумінням до такої ініціативи, підтримати її і всіляко сприяти цим нововведенням, адже лише у взаємодії та тісній співпраці Держпродспоживслужби та суб’єктів підприємницької діяльності можливе подолання негативних процесів, які можуть мати місце під час заходів державного нагляду.

Ця ініціатива - ще один крок до розбудови правової держави та цивілізованого суспільства!

 

Записатись
Подати скаргу