Новини

18 Травень 16:38
Держпродспоживслужба підбила підсумки роботи за перший квартал
Держпродспоживслужба підбила підсумки роботи за перший квартал

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів провела колегію, присвячену підсумкам роботи Служби за перший квартал 2018 року.

Колегія відбулася за участю Голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, Першого заступника Голови Андрія Жука, заступника Голови Анни Андрущак,  генерального директора Директорату безпечності та якості харчової продукції Мінагрополітики Миколи Мороза, голови Громадської ради при Держпродспоживслужбі Віталія Башинського, керівників структурних підрозділів Держпродспоживслужби, начальників головних управлінь Держпродспоживслужби в областях і м. Києві, регіональних служб державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті, директорів державних науково-дослідних контрольних інститутів, державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин», державного підприємства «Укрветсанзавод».

Розпочинаючи колегію, Голова Держпродспоживслужби звернув увагу учасників на необхідність посилення виконавчої та бюджетної дисципліни, особливо на регіональному рівні. Крім того, особлива увага, за словами Володимира Лапи, повинна приділятися антикорупційним заходам.

Начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Алла Григоренко доповіла про діяльність служби щодо забезпечення дотримання санітарного законодавства.

Алла Григоренко, зокрема, зазначила, що станом на сьогодні санітарно-епідемічна ситуація в державі є контрольовано та стабільною, але при цьому досить напруженою. «Нас турбує той факт, що більшість потерпілих – діти. Найчастіше гострі кишкові інфекційні захворювання та харчові отруєння виникають в організованих дитячих колективах, на другому місці  – об’єкти ресторанного господарства, на третьому – у побуті», - зауважила Алла Григоренко та додала, що гострі інфекційні кишкові захворювання та харчові отруєння реєструвалися майже на всіх територіях.

Було наголошено на необхідності забезпечити оперативне вжиття відповідних заходів реагування у випадках ускладнення санітарно-епідемічної ситуації щодо гострих кишкових інфекційних захворювань, харчових отруєнь, масових неінфекційних захворювань.

Окремо увага учасників акцентувалася на потребі вжиття заходів в межах повноважень Держпродспоживслужби щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя під час організації та проведення оздоровлення та відпочинку дітей у 2018 році та загалом масових заходів у літній період.

При цьому Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа наголосив, що для підвищення ефективності вжиття заходів із ліквідації спалахів потрібно поглибити комунікацію та співробітництво з системою охорони здоров’я, зокрема з лабораторними центрами МОЗ.

Доповідач також поінформувала учасників колегії про роботу Держпродспоживслужби у напрямку забезпечення контролю за санітарним та епідемічним благополуччям населення під час підготовки та проведення в Україні фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА.

Директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Борис Кобаль доповів про проблемні питання, які мають місце у ході здійснення державного нагляду (контролю) у сферах безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, реалізації основних завдань та шляхи покращення роботи у другому кварталі поточного року. Він наголосив на причинах та окреслив шляхи їх вирішення.

Директор Департаменту, зокрема, звернув увагу на необхідність виконання вимог Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» при плануванні та здійсненні заходів державного контролю.

У цьому контексті Борис Кобаль наголосив на застосуванні уніфікованих форм актів при здійсненні заходів державного контролю, виконанні вимог закону при оформленні документів при здійсненні заходів нагляду та контролю, правильному використанні норм чинного законодавства в частині застосуванні заходів адміністративного впливу.

Директор Департаменту проаналізував питання забезпечення засобами захисту тварин, проблематику поширення в країні АЧС, шляхи зменшення поширення на території України сказу, проведення заходів державного контролю тощо.

Окремо він наголосив на необхідності посилення в регіонах роботи із запровадження в дію єдиної системи інформаційної системи з проведення протиепізоотичних заходів.

Директор Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Андрій Челомбітко у свою чергу проаналізував роботу очолюваного ним напрямку у першому кварталі 2018 року. Він звернув увагу на питання формування експортних партій зернових та основні проблеми, які при цьому виникають, здійснення фітосанітарного контролю дерев’яного пакувального матеріалу.

За його словами, за звітний період Україна отримала 80 нотифікацій за недотримання українськими експортерами вимог країни-партнера. При цьому найбільше претензій фіксувалося до дерев’яного пакувального матеріалу, деревини та пиломатеріалів. Крім того, у першому кварталі Україна направила 178 нотифікацій за порушення українських фітосанітарних вимог.

За словами Андрія Челомбітка, також є потреба посилити роботу з якісного і своєчасного проведення фітосанітарного моніторингу сільськогосподарських посівів та інших угідь на заселеність, зараженість їх шкідливими організмами, а також активізувати роботу з сільськогосподарськими виробниками та органами місцевого самоврядування щодо дотримання ними регламентів застосування засобів захисту рослин.

Директор Департаменту закликав представників головних управлінь в областях проводити більш тісну роботу на місцях з сільськогосподарськими виробниками, експортерами, асоціаціями, облдержадміністраціями, зокрема в частині донесення актуальної інформації у сфері фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва.

Під час своєї доповіді директор Департаменту захисту прав споживачів Олексій Квасніцький поінформував про підсумки роботи територіальних органів Держпродспоживслужби з питань державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства про захист прав споживачів, реклами, метрологічного та ринкового нагляду за перший квартал.

Олексій Квасніцький, зокрема, наголосив, що за результатами звернень громадян у звітному кварталі, споживачам повернуто 1,73 млн грн за неякісні товари та надані послуги.

Також у першому кварталі територіальні органи провели 640 перевірок характеристик продукції, за результатами яких застосовано штрафних санкцій на суму понад 3 млн грн, з яких надійшло до державного бюджету понад 1 млн грн. Кількість одиниць перевіреної продукції, щодо якої виявлені порушення, становить понад 1 тис. шт., з яких більшість продукції, яка не відповідає встановленим вимогам, складають ігри та іграшки для дітей, електричне та електронне обладнання, мийні засоби.

Олексій Квасніцький також поінформував, що в регіонах впроваджується і почала працювати в тестовому режимі інформаційна система ринкового нагляду, робота в цьому напрямку триває.

Під час колегії начальник Управління економічної діяльності підбив підсумки роботи з реорганізації територіальних органів Держветфітослужби, Держспоживінспекції, Держсанепідслужби, Держпродспоживслужби та виконання графіків проведення оптимізації лабораторної мережі.

Крім того, завідувач Сектору розгляду звернень громадян та доступу до публічної інформації Олена Захарченко поінформувала учасників колегії про стан роботи із зверненнями громадян та запитами на публічну інформацію в органах Держпродспоживслужби. Вона проаналізувала найбільш поширені помилки в цих напрямках. Зокрема, було наголошено на необхідності підвищення кваліфікаційного рівня фахівців, які відповідають за роботу у цій сфері в територіальних органах Держпродспоживслужби, та посилення контролю з боку начальників головних управлінь.

З доповіддю також виступили начальник Управління директор державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» Ігор Клименок, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктор Шершнєв.

Заслухавши та обговоривши звіти керівників структурних підрозділів Держпродспоживслужби, колегія роботу Держпродспоживслужби за перший квартал визнала задовільною.

 

Записатись
Подати скаргу