Новини

22 Листопад 16:03
Давайте боротися із дискримінаційною рекламою разом!
Давайте боротися із дискримінаційною рекламою разом!

В сучасному суспільстві реклама стала суттєвою частиною соціалізації, адже вона відіграє значну роль у формуванні суспільної думки та задає стандарти життя. Реклама здатна формувати та підтримувати гендерні стереотипи у свідомості людей, тому дуже важливо відповідально ставитись до змісту рекламного контенту!

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області пильно слідкує за рекламою, яка поширюється в області. Спеціалісти відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Управління захисту споживачів попереджають створення та розповсюдження дискримінаційної реклами.

Так, при здійснені контролю за дотриманням законодавства про рекламу, спеціалістами було виявлено декілька суб'єктів, що порушили вимоги ч. 3 ст. 7, ч. 1 ст. 8 Закону України "Про рекламу", а саме:

  • містила твердження, які є дискримінаційними за ознаками походження людини, її соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі,  освіти, політичних поглядів, ставлення до релігії, за мовними ознаками, родом і характером занять, місцем проживання, а також такі, що дискредитують товари інших осіб; 
  • наводила дискримінаційні твердження щодо осіб, які не користуються рекламованим товаром;
  • містила інформацію та зображення, які порушують етичні, гуманістичні та моральні норми, нехтують правилами пристойності. 

Згідно чинного закондавства, на суб'єктів були накладені наступні адміністративно-господарські санкції, що були сплачені протягом 15-ти днів:

ФОП Пасечник І. А.  - 750 грн.;
ФОП Мукоїд Ю. М.  - 750 грн.;
ТОВ "Гідрохаус"  - 1000 грн.;
ФОП Найдорф В. А.  - 250 грн.

На жаль, в нашому місті дискримінаційна реклама з'являється досить часто, особливо дискримінаційна реклама за ознакою статі. 

Що допоможе визначити дискримінаційну рекламу?

  • Оголена людина (частина тіла) використовується як стопер, прикраса чи сексуальний об'єкт, а продукт чи послуга напряму з необхідністю оголення не пов'язані.
  • Реклама принижує значимість чи розумові здібності представників тієї чи іншої статі або пропагує стереотипні образи чи ролі.
  • У принизливій для жінок або чоловіків формі згадуються натяки на статеві стосунки та сексуальність людей, люди представлені як об'єкти для задоволення потреб.
  • Зображено агресію чи насильство однієї статі над іншою. 

Одже, якщо ви побачили рекламу, яка відповідає вищевказаним ознакам - обов'язково зробіть фото та надішліть скаргу до ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області!

Для цього вам необхідно обрати один з варіантів:

заповнити форму на сайті;

надіслати скаргу електронною поштою info@vingudpss.gov.ua;

надіслати скаргу на поштову адресу 21036, м. Вінниця, вул. Максимовича, 19;

зателефонувати за номером (0432) 65-88-00. 

 

 

Записатись
Подати скаргу