Новини

20 Листопад 14:46
Ботулізм не відступає!
Ботулізм не відступає!

Отруївся житель міста Кам’янка Черкаської області, чоловік скуштував консервоване домашнє сало з проріззю, виготовлене власноруч без термічної обробки.

Потерпілий звернувся за медичною допомогою лише на четвертий день після вживання зараженого продукту. Із районного медзакладу кам’янчанина одразу госпіталізували до міської інфекційної лікарні.

Також, із діагнозом "Ботулізм ?" у інфекційному відділенні Могилів-Подільської лікарні інтенсивного лікування знаходиться мешканка Чернівецького району Вінницької області.

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області нагадує, що ботулізм - небезпечне токсикоінфекційне захворювання. Паличка Clostridium botulinum мешкає в ґрунті і поширена всюди. Побічним продуктом життєдіяльності палички є токсин ботулін, який має паралітичну дію на нервову систему та м'язи тварин і людини.

Для смертельного отруєння досить мікроскопічної дози ботуліна - від 5 до 50 нг/кг маси тіла. Без своєчасного медичного втручання смертельний результат можливий в 30-60% випадків, і навіть при лікуванні ця цифра наближається до 10%. Ботулізм є однією з найнебезпечніших харчових токсикоінфекцій, його профілактика серед харчових отруєнь займає перше місце серед інших захворювань.

Основна небезпека заражених продуктів полягає в тому, що зовні вони можуть виглядати цілком необразливо. Консервовані продукти ( м'ясні, рибні, грибні) приємні на смак, не змінюють колір і запах. Проте, мікроскопічні кількості токсину вже можуть перебувати всередині банки. При цьому, якщо продукт вживають кілька людей, є ймовірність, що захворіють не всі.

Характерні ознаки ботулізму у консервах:

  • бомбаж банки;
  • здуття кришки;
  • помутніння вмісту.

Токсин досить стійкий і може зберігатися в консервах роками, навіть, якщо бактерія вже давно загинула. На нього не впливають сіль, цукор, оцет і спеції. Всі підозрілі банки, а також консерви терміном зберігання понад одного року підлягають знищенню.

Бережить себе та здоров'я близьких людей!

 

 

Записатись
Подати скаргу