Новини

12 Квітень 08:40
Благоустрій міста – справа кожного мешканця Вінниці!
Благоустрій міста – справа кожного мешканця Вінниці!

Промайнули холодні морозні дні, природа поступово прокидається після тривалого зимового сну. Разом з тим, після танення снігу можна спостерігати досить неприємну картину - купи сміття, які були непомітні під білою пухнастою ковдрою.

З метою очищення нашого міста від зимового бруду та сміття, щорічно за ініціативою місцевих органів влади в березні-квітні проводиться двомісячник з благоустрою території – організовуються роботи по прибиранню вулиць, парків, скверів, прибудинкових земельних ділянок, прилеглих територій до виробничих підприємств, дитячих навчальних закладів, лікарень та інших об’єктів.

Не секрет, що засмічення територій спостерігається й на мальовничих берегах річок та озер міста, зокрема, Вишенського озера. Незадовільна якість води у відкритих водоймах на території міста пов’язана саме із забрудненням прибережних захисних смуг. Не слід забувати, що річка Південний Буг використовується як джерело централізованого господарсько-питного водопостачання населення міста Вінниці, а у літній період на берегах вказаної водойми облаштовуються пляжі з зонами купання людей. 

Слід відмітити, що накопичення відходів не лише робить місцевість непривабливою, але й негативно впливає на навколишнє середовище, призводить до забруднення грунту та водойм.

На території міста нараховується 617 громадських криниць та близько 5000 приватних. За результатами лабораторних досліджень, в 2017 році відмічалась невідповідність якості води в громадських криницях по вмісту нітратів і заліза, загальній жорсткості, запаху, каламутності, вмісту бактерій групи кишкової палички.

З метою попередження забруднення джерел децентралізованого водопостачання та  виникнення захворювань, пов’язаних із вживанням питної води, Вінницьке міське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує:

  • Вживати питну воду із колодязів тільки після кип’ятіння та не вживати воду з криниць, в яких вона не відповідає санітарним вимогам.
  • Територію поблизу криниць слід утримувати в чистоті: не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій та утримання тварин, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення грунту та води. Причинами забруднення питної води є також близьке розташування  вигрібних ям, гноярок, утримання худоби та птиці.
  • При можливості, слід підключати приватні будинки до централізованих мереж водопостачання та каналізації. А в разі спорудження вигрібної ями – здійснити її будівництво на максимально можливій відстані від криниць, житлових будинків та забезпечити водонепроникність її стінок та дна.
  • З обережністю використовувати в приватному секторі мінеральні та органічні добрива, засоби боротьби із шкідниками.

Вінницьке міське управління звертається до всіх мешканців міста з проханням прийняти участь у проведенні благоустрою міста, зробити його ще кращим та привабливішим! 

Пам’ятайте, що чисте довкілля – запорука нашого здоров’я!

 

Записатись
Подати скаргу