Новини

03 Липень 11:18
Безпечна та якісна питна вода - запорука здоров’я населення!
Безпечна та якісна питна вода - запорука здоров’я населення!

Погодні умови на Вінниччині останніми місяцями дивують своїми примхами. Спека, зливи, - це все впливає на якість питної води у криницях.

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області нагадує про основні вимоги щодо очищення та знезараження шахтних колодязів.

Санацію за епідемічними показниками (дослідження питної води не відповідають нормативним вимогам) та з профілактичною метою    розпочинають з дезінфекції підводної частини криниці об’ємним способом. Для цього визначають об’єм води в колодязі і розраховують  необхідну кількість хлорного вапна чи кальцію гіпохлориту за формулою P = (E • C • 100)/H, де: P – кількість хлорного вапна чи кальцію гіпохлориту (г); E – об’єм води в колодязі (куб.м); C – задана концентрація активного хлору у воді колодязя (100 – 150 г/куб.м), достатня для дезінфекції стінок зрубу та гравійного фільтра на дні; 100 – постійний числовий коефіцієнт; H – вміст  активного хлору в хлорному вапні чи в кальції гіпохлориту (%).

Якщо вода у колодязі холодна (+4–+6℃), кількість хлорвмісного препарату для дезінфекції колодязя об’ємним способом збільшують вдвічі.

Розрахункову кількість дезінфекційного засобу розчиняють у невеликій кількості води, налитої у відро, до отримання рівномірної  суміші, освітлюють відстоюванням і виливають цей розчин у колодязь. Воду у колодязі добре перемішують протягом 15–20 хв. жердинами чи частим опусканням та підніманням відра на тросі. Потім колодязь закривають кришкою і залишають на 1,5–2 години.

Після попередньої дезінфекції, із колодязя повністю відкачують воду насосом чи відрами. Перед тим, як людина спускається у колодязь, перевіряють, чи не накопичився там СО2, для чого у відрі на дно колодязя опускають запалену свічку. Якщо вона гасне, то працювати  можна тільки в ізолювальному засобі індивідуального захисту органів дихання.

Потім проводять чистку дна від мулу, бруду, сміття та випадкових предметів. Стінки колодязя чистять механічним способом від забруднень та обростання і, у разі необхідності, ремонтують. Вибраний з колодязя бруд та мул поміщають у яму на відстані не менше 20 м. від колодязя на глибину 0,5 м., заливають 10 % розчином хлорного вапна чи 5 % розчином гіпохлориту кальцію та закопують.

Для остаточної дезінфекції поверхню стінок колодязя зрошують з гідропульта 5 % розчином хлорного вапна чи 3 % розчином кальцію гіпохлориту з розрахунку 0,5 куб.дм. на 1  кв.м. площі стінок колодязя. Потім чекають доки колодязь наповниться водою до звичайного рівня, після чого дезінфікують підводну його частину об’ємним способом із розрахунку 100–150 мг. активного хлору на 1 л. води в колодязі протягом 6–8 год. Після закінчення цього часу беруть пробу води із колодязя та перевіряють її на вміст залишкового хлору або перевіряють пробу на запах. Якщо запах хлору відсутній - додають 1/4 чи 1/3 частину від початкової кількості препарату і залишають ще на 3–4 год.

Після цього відбирають пробу води і направляють її до закладу державної санітарно-епідеміологічної служби для проведення лабораторних досліджень (не менше трьох досліджень через кожні 24 години).

Дезінфекцію колодязя з профілактичною метою починають з визначення об’єму води в колодязі. Потім повністю відкачують воду, чистять  та ремонтують колодязь, дезінфікують поверхню стінок колодязя методом зрошення, наповнюють водою, дезінфікують підводну частину об’ємним способом.

Вищевказані вимоги визначені Державними санітарними нормами та правилами "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСанПіН 2.2.4-171-10), затверджені наказом МОЗ України від 12.05.2010 № 400.

За послугою санації шахтної криниці (чистки та дезінфекції) ви можете звернутися до установ чи приватних підприємців, що мають ліцензію на проведення вищевказаних робіт.

Не забувайте, що безпечна та якісна питна вода є запорукою здоров’я кожного з нас!

 

Записатись
Подати скаргу