Новини

19 Липень 14:27
Безглютенові продукти - модний тренд чи необхідність для здоров'я?
Безглютенові продукти - модний тренд чи необхідність для здоров'я?

Останнім часом на полицях магазинів все частіше можна побачити продукти харчування з позначкою "Без глютену", такі продукти зазвичай розміщуються у відділах суперфудів та відрізняються досить високою ціною.

Більшість людей, знайшовши на упаковці позначку, яка свідчить про відсутність глютену - сприймає цей продукт як більш корисний для здоров'я.

Але чи дійсно це так? І що таке той глютен взагалі?

Глютен (клейковина) - група білків, що входить до складу насіння злакових: пшениці, жита, овеса. Найбільше глютену саме в борошняних виробах, але він також міститься в солодощах, напівфабрикатах, розчинній каві, соусах тощо.

А яка їжа без глютену? Це свіжі овочі, фрукти, м’ясо та риба (приготовані без кляра та панірування), бобові, горіхи, молоко, сири, кефір, селянський сир.

Для того, щоб бути здоровими та добре себе почувати - не обов'язково шукати продукти з модними позначками.

Варто лише дотримуватись правильного збалансованого харчування, ваш раціон має містити: овочі та фрукти; вершкове масло і сир; горіхи і бобові; гречку, рис, сою; яйця; м'ясо та рибу; натуральні спеції та рослинні олії.

Також, особливу увагу приділяйте способу приготування їжі:

  • віддавайте перевагу запеченим продуктам і менше смажте;
  • проста в приготуванні їжа більш корисна, запікайте м'ясо або рибу з овочами, не потрібно робити кляр або панірувати;
  • використовуйте лише натуральні спеції та рослинні олії, не купуйте вже готові суміші для маринаду або заправки салатів та соуси.

Необхідно зауважити, що є люди, для яких дійсно важливо обирати продукти з позначкою "Без глютену": хворі на целіакію (досить рідкісна хвороба) та ті, в кого непереносимість глютену. Клейковина у таких люднй може спровокувати закрепи, оніміння кінцівок, біль у суглобах, знебарвлення зубної емалі, тривожні та депресивні стани.

Тому, якщо у вас є найменші підозри, що ваш організм "не дружить" з глютеном, варто звернутися до лікаря та здати необхідні аналізи. Лише за їхніми результатами буде відомо точно, чи необхідні вам безглютенові продукти!

 

Записатись
Подати скаргу