Новини

12 Червень 18:43
Без паніки: дії при укусі змії
Без паніки: дії при укусі змії

З отруйних змій в Україні розповсюджені лише гадюки. Загалом їх налічується 5 видів: Гадюка звичайна, Гадюка степова, Гадюка Нікольського, Гадюка Ренарда та Гадюка носата, які дуже нерівномірно розповсюджені на території України. Повсюдно в Україні трапляється лише Гадюка звичайна.

Для дорослої здорової людини (без дійсно серйозних хронічних захворювань) отрута тих видів гадюк, що водяться в Україні, не є смертельною. Бо насправді доза, яку гадюка "вприскує" у жертву, мізерна. Більшу небезпеку вона представляє для дітей, через значно менший об’єм крові а відтак, більше концентрацію отрути у ній.

Найперші дії при укусі – максимально знерухоміти кінцівку. Бажано, щоб потерпілий ліг. Рану потрібно промити антисептиком, зняти браслети, годинники, інші прикраси з усіх кінцівок, адже отрута неодмінно викличе набряк, і терміново доставити потерпілого у лікарню. Звісно, стан його не буде легким, а лікування триватиме кілька днів або тижнів, однак, виконавши усі необхідні умови на до госпітальному етапі, можна полегшити процес. Весь цей час – до моменту потрапляння у лікарню, під крапельниці – потерпілий повинен пити багато води (близько трьох літрів). Також бажано дати потерпілому антигістамінний препарат, особливо, якщо він схильний до алергії. Адже отрута – це чужорідний білок, і викликати алергічну реакцію вона цілком здатна.

Не потрібно накладати на потерпілу кінцівку тугу пов’язку чи навіть джгут – це лише ускладнить процес її відновлення під час лікування або навіть призведе до некрозу (відмирання) тканин.

Також не потрібно робити надрізи на місці укусу і пробувати відсмоктати отруту або видавити кров. Це неефективно, призводить до втрати часу, а до того ж, небезпечно для рятувальника. Звісно, сам він так не отруїться. Однак може підхопити будь-яку інфекцію, оскільки зміїна паща, звісно, не є стерильною чи навіть просто чистою. Особливо з огляду на те, що у звичному раціоні харчування змій – жаби, миші та інші дрібні гризуни. Крім того, контакт з чужою кров’ю (у даному випадку – потерпілого) завжди небезпечний ризиком заразитися ВІЛ, гепатитами В і С та іншими небезпечними хворобами.

 

Записатись
Подати скаргу