Новини

21 Березень 15:53
24 березня - Всесвітній день боротьби з туберкульозом!
24 березня - Всесвітній день боротьби з туберкульозом!

Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз відзначається щорічно 24 березня згідно Указу Президента України № 290/2002 від 22 березня 2002 року. Він виник за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) і приурочений до дня, коли німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу.

Вінницька область, за розподілом територій у 2018 році, посіла 21 місце щодо захворюваності на активний туберкульоз. Перші позиції займають: Одеська, Кіровоградська та Херсонська області. Але, нажаль, це не є приводом для спокою.

Лише з кінця 2017 року по 2018 рік кількість осіб у Вінницькій області, які захворіли на активний туберкульоз, включаючи його рецидиви, збільшилась на 31 людину (з 795 до 826).

В цілому, по Україні цей показник зменшився на 2,5 %.

Захворюваність на активний туберкульоз серед підлітків за останній рік зросла в 1,5 рази. Захворюваність включно на активний туберкульоз (без рецидивів) серед дiтей вiком 0-14 рокiв за 2018 рік в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року зросла з 5,7 ‰ до 8,6‰.

Туберкульоз - це хронічне інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерії туберкульозу, палички Коха.

За даними ВООЗ туберкульозом інфікована одна третина населення нашої планети.

Не тільки соціальні умови, а й біологічні властивості мікобактерій стали причиною епідемії туберкульозу в сучасних умовах. Висока стійкість мікобактерій і крапельно-повітряний шлях передачі ускладнюють боротьбу з туберкульозом. Вдихання мікобактерій туберкульозу призводить до захворювання органів дихання: 95-98 % їх припадає на туберкульоз легенів; позалегеневі форми туберкульозу (шкіри, нирок, суглобів і кісток) зустрічаються рідко - менше 1 %.

У здорових людей інфікування мікобактеріями туберкульозу часто не призводить до появи будь-яких симптомів, так як імунна система людини "відгороджується" від бактерій.

Симптомами активної форми туберкульозу легенів є кашель, іноді з мокротою або кров'ю; болі в грудях; слабкість; втрата ваги; підвищена температура і нічний піт.

Більшість хворих на чутливі форми туберкульозу можна вилікувати при проведенні шестимісячного курсу антибіотиків, у той час як резистентні форми туберкульозу вимагають тривалого лікування до 20 місяців і довше.

Щоб уберегти себе від зараження туберкульозом, необхідно:

  • дітям проводити профілактичні щеплення вакциною БЦЖ;
  • відмовитися від шкідливих звичок, які знижують опірність організму;
  • слідкувати за чистотою і порядком в приміщенні та за його межами;
  • як можна частіше провітрювати приміщення;
  • дотримуватися режиму харчування;
  • не купувати м’ясо, молоко на стихійних ринках;
  • у їжу вживати тільки кип’ячене молоко;
  • дотримуватися режиму праці та відпочинку;
  • гартувати свій організм;
  • займатися фізкультурою і спортом;
  • частіше бувати на свіжому повітрі;
  • боротися зі стресом;
  • регулярно проходити профілактичне обстеження.

Пам'ятайте: дотримання правил особистої гігієни та виконання рекомендацій, вказаних у пам’ятці, вбереже вас від захворювання на туберкульоз!

22 березня з 9:15 до 15:00 на майдані Незалежності стоятиме флюорографічний автобус, у якому кожен бажаючий зможе пройти обстеження. 

Флюорографію робитимуть безкоштовно. Захід приурочений до Всеукраїнського дня боротьби з туберкульозом.

 

Записатись
Подати скаргу